Segueix-nos F Y T R

El turisme i la pesca, els dos mals del dofí a les aigües balears

Imatge d'un dofí mort en aigües balears. | GERMAN G. LAMA

| Palma |

El turisme i la pesca són els dos mals del dofí mular que habita a les aigües balears. Tot i ser un dels cetacis més comuns de la mar Mediterrània, el dofí mular (Tursiops truncatus) roman en àrees pròximes a l'humà, per la qual cosa s'exposa a continus conflictes.

"Les activitats antropogèniques com la pesca, el desenvolupament costaner, el turisme i el transport marítim, especialment a l'estiu, són algunes de les amenaces a què s'enfronten els dofins a les Illes Balears", assenyala Joan Gonzalvo, científic a l'Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (UB).

Gonzalvo és l'autor principal d'un estudi que ha avaluat durant tres anys l'abundància d'aquests cetacis, així com els patrons de moviment entris les illes i la seva dinàmica de grup. Els resultats, publicats a Journal of the Marine Biological Association of the United Kingdom, s'estimen en 517 el nombre de dofins que habita en aquesta zona de la Mediterrània.

Les Pitiüses són considerades un refugi per a les espècies marines, sobretot d'aquesta població de dofins mulars -probablement entre les majors d'Espanya-. No obstant això, l'estudi demostra que l'abundància total d'aquests mamífers marins és més petita del que es pensava. "Possiblement no superi unes centenes", diu l'investigador.

L'equip va traçar una sèrie de mapes de distribució dels dofins a partir d'albiraments realitzats entre 2002 i 2004. "Els albiraments es van produir sobretot a l'estiu i primavera, quan els dofins podrien estar evitant les aigües costaneres a causa del nombre creixent d'embarcacions i l'augment de la presència humana ", raona Gonzalvo.

Els perills
La gran fidelitat dels dofins al seu hàbitat i una mobilitat relativament limitada al llarg de l'arxipèlag els obliga a romandre en una àrea on la sobrepesca, la degradació de l'hàbitat, els conflictes amb les embarcacions turístiques i una indústria pesquera en continu creixement estan a l'ordre del dia.

Segons estudis anteriors, els conflictes amb els pescadors provoquen a l'any de 30 a 60 morts de dofins a la zona. "Els animals juguen al voltant de les xarxes per robar el peix i s'arrisquen a quedar atrapats", apunta el científic. A més, per evitar danys econòmics en els seus arts de pesca, els pescadors prenen mesures dràstiques i són freqüents les agressions als dofins o fins i tot la mort d'aquests.

Les Illes Balears compten amb una flota de més de 400 barques artesanals, més de 60 vaixells d'arrossegament, 3 pesquers de palangre i 11 encerclaments, de manera que la interacció amb dofins és freqüent. Però la pesca no és l'única amenaça. Els conflictes amb els pescadors provoquen a l'any de 30 a 60 morts de dofins a la zona.

Xoquen amb les embarcacions
El risc de col·lisió de les embarcacions amb els dofins i les molèsties causades pel soroll del trànsit marítim -que afecta el comportament d'aquests mamífers- s'han convertit en un motiu de preocupació.

+ VIST