Segueix-nos F Y T R

El Tribunal Suprem confirma la condemna de presó als policies homòfobs acusats de coacció a Sonia Vivas

| |

El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna de presó als agents de la Policia Local de Palma per un delicte de coacció a Sonia Vivas, companya de la unitat motoritzada.

En concret, la Sala penal ha ratificat la sentència de tres anys i cinc mesos de presó imposada pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) a un dels policies locals per delictes de coaccions, denúncia falsa i fals testimoni en relació amb la denúncia pública d'assetjament que va fer Sonia Vivas. Així mateix, ha confirmat 15 mesos de presó per a un altre agent per un delicte de coaccions.

Cal recordar que, a l'abril de 2019, els dos policies varen recórrer la condemna davant del Tribunal Suprem per vulneració de drets fonamentals. En el seu recurs, la defensa dels policies argumentava, entre altres motius, que «no es va permetre utilitzar lliurement tots els mitjans de prova permesos» i que «es varen condemnar delictes prescrits» per a justificar la resta de la condemna.

Ara, el Suprem ha estimat de manera parcial els recursos de cassació plantejats pels dos condemnats contra la sentència del TSJIB, que va rebaixar de dos anys a 15 mesos de presó la pena que l'Audiència Provincial de les Balears va imposar a cada un d'ells pel delicte de coaccions.

D'aquesta manera, l'estimació parcial, acordada per la Sala, suposa l'anul·lació de la pena accessòria d'inhabilitació especial per a l'ocupació de policia durant el temps de la condemna «en considerar que no hi ha una relació directa o vinculació entre l'exercici del càrrec i el delicte comès».

Els fets provats de la sentència recorreguda recullen que els dos acusats, «moguts pel seu odi i menyspreu a la condició homosexual» de Vivas, i convertint-ho «en la forma habitual» de relacionar-se amb ella, «varen fer acudits, gestos i mofes d'ella».

El Suprem considera que tot això va generar «afectació psicològica» en la víctima que, segons el relat provat, en ser entrevistada en una ràdio, va revelar l'assetjament que havia patit a la caserna de Sant Ferran per determinats companys policies, «que l'havien vexat i menyspreat per la seva condició de lesbiana».

Els dos agents es varen sentir al·ludits i, «amb la finalitat de desacreditar i escarmentar la seva companya, varen contactar amb una dona que va estar enemistada amb l'agent perquè col·laborés amb el seu testimoni i actuacions contra ella». Posteriorment, un dels condemnats va presentar «una denúncia falsa contra la seva companya acusant-la d'intentar agredir un detengut».

Els acusats, en sentir-se al·ludits en les revelacions que l'agent va realitzar a la ràdio sobre l'assetjament rebut, «varen decidir actuar contra ella intentant que perdés la seva plaça a la Policia Local».

+ VIST