Segueix-nos F Y T R

Mallorca és un forn

La calor ha deixat temperatures anormalment altes durant cinc dies seguits. Estan fins a 7,6 graus per sobre dels registres normals.

L'aigua és molt necessària amb aquestes temperatures. | MONTSERRAT T DIEZ

| Palma |

L’onada de calor que ha  afectat les Balears aquest cap de setmana ha deixat temperatures màximes anormalment altes, amb anomalies de fins a 7,6 graus respecte de la mitjana en aquestes dates i registres màxims a totes les Illes: 37,6° a sa Pobla, 35,4° al Mercadal, 34,7° a Sant Joan de Labritja i 37° a Llubí, per citar-ne quatre exemples.

La temperatura màxima registrada dissabte van ser els 37,6° assolits a sa Pobla. Representen 6 graus més en relació a la temperatura màxima mitjana registrada els darrers trenta anys al municipi  en aquesta data, segons les dades facilitades  per la delegació territorial de l’Agència estatal de meteorologia (Aemet).

A Menorca, la temperatura màxima es va registrar al Mercadal, encara que també va ser elevada a l’aeroport de Maó, amb 31,8°, cosa que suposa una anomalia de 3,1 graus.

En el cas d’Eivissa, la màxima es va marcar a Sant Joan de Labritja,  però a l’aeroport la temperatura màxima també va ser elevada, amb 32,7° i 3,1 graus d’anomalia.

Nord de Mallorca
Tanmateix, les majors anomalies es van registrar dissabte al nord de Mallorca, on es van assolir 31,2° de màxima a l’estació de la serra de Alfàbia, fet que suposa 7,6 graus més que la mitjana. A Lluc es va arribar a una màxima de 33,4°, que són 5,3 graus per sobre del que és habitual, i a Porreres els 36,3°, és a dir, una anomalia de 4,8 graus.
A Palma, es van registrar 34,2° a l’aeroport de Son Sant Joan, cosa que significa una anomalia de 3,3 graus, i a Portopí se’n van assolir 29,6, amb 0,4 graus per sobre de la mitjana.

Fa mal dormir
Un altre fenomen significatiu de l’onada de calor han estat les elevades temperatures registrades a la nit, amb mínimes que han arribat a situar-se 9,1 graus per sobre de la mitjana, com reflecteixen els 25,5° que s’assoliren la matinada de diumenge a la serra d’Alfàbia.
També hi ha hagut temperatures mínimes molt altes a sa Pobla, amb 24,3°, que signifiquen 6,1 graus més del que és normal; els 21° de Lluc, amb 4,7 per sobre de la mitjana; i els 22,5° de l’aeroport de Palma, un registre 4,5 graus més alt del que és habitual en aquestes dates. Amb aquest panorama, no hi ha qui dormi.

Cinc dies de calor
Per avui, es preveu que les temperatures vagin en lleuger descens i, encara que el mercuri podria caure tres o quatre graus, dimecres es tornaria a enfilar.
Ja fa cinc dies que Mallorca s’ha convertit en un forn. Aquesta calor, afegida a la humitat, provoca una acusada sensació de malestar i els col·lectius més fràgils, com els infants i la gent gran, són els que més en pateixen les conseqüències.
Esgotament, processos vírics, marejos i deshidratació són alguns dels episodis associats a les elevades temperatures. Els especialistes recomanen hidratar-se molt i no cometre excessos a l’hora de menjar, de consumir alcohol o de practicar esport a l’aire lliure, perquè ens exposam a patir un cop de calor.

+ VIST