Segueix-nos F Y T R

MÉS per Palma denuncia que l’ampliació d'un centre comercial farà desaparèixer milers de m2 de zona verda

La coalició assegura que Isern ha concedit la llicència d’obra nova amb “irregularitats en la tramitació” per afavorir una multinacional i “en contra dels interessos dels ciutadans i del petit i mitjà comerç”

MÉS per Palma considera que la mesura afecta molt negativament el petit i mitjà comerç del Coll den Rebassa. | T. AYUGA

| Palma |

Antoni Verger, portaveu de la coalició MÉS per Palma, denuncia que el govern del PP a l’Ajuntament de Palma ha atorgat “de forma il·legal” la llicència d’obra nova concedida a Carrefour Property per a l’ampliació del centre comercial del Coll den Rebassa. Això, segons el portaveu, es produeix perquè la propietària dels terrenys té l’obligació de convertir 17.015 m2 en zona verda pública, però l’Ajuntament de Palma “ha permès que aquest gran espai lliure es converteixi, a canvi de doblers, en vials privats per a usos del nou centre comercial ampliat”.

“El PP ha tramitat la llicència de forma il·legal per afavorir interessos privats i en contra de la planificació urbanística i dels ciutadans”, assegura Verger. El portaveu de MÉS per Palma lamenta que el PP actuï de “forma il·lícita” i “sense fer complir” les obligacions de l’empresa privada. “Cort permet que desapareguin els 17.015 m2 que d’acord amb el PGOU 98 han de ser zona verda pública eximint a Carrefour de complir els seus deures legals urbanístics. Isern ho ha permès saltant-se tota la tramitació urbanística”, afirma.

Vistiplau del Consell Consultiu
En aquest sentit, Antoni Verger afegeix que per tal de dur a terme l’eliminació o modificació d’aquests m2 de zona verda s’hauria d’haver tramitat una modificació del PGOU vigent i rebre el vistiplau del Consell Consultiu. “Però cap de les dues tramitacions s’han duit a terme”, afirma.

Segons el portaveu, la modificació també “és il·legal” perquè el solar on es construirà l’ampliació del centre “no té el caràcter ni la condició de sòl urbà consolidat perquè encara està pendent de ser rebut per l’Ajuntament”. Per a MÉS, segons consta als arxius de l’Ajuntament, mai es va produir la cessió d’aprofitaments lucratius a l’Ajuntament i encara es troba pendent d’execució la zona verda pública amb càrrec al titular de la parcel·la.

Impacte “negatiu”
Antoni Verger alerta que aquest fet tindrà “un gran impacte negatiu per als ciutadans del Coll den Rebassa”. Per una banda, perquè aquesta gran zona verda pública representa el 35% dels espais lliures públics de tot el Coll den Rebassa. I d’altra banda, perquè una superfície comercial de gran tamany suposarà “ferir de mort el petit i mitjà comerç de Palma”.

Segons la coalició, la concessió de la llicència “no respon a cap planificació ni estratègia comercial, simplement evidencia com el PP es doblega a favor dels interessos de les empreses multinacionals per imposar el model anglosaxó de grans superfícies als afores de la ciutat, lluny del centre i dels barris”.

“Exigim una vegada més que el Govern i el Consell de Mallorca es dignin d’una vegada a iniciar la redacció del Pla director sectorial d’Equipaments Comercials per tal de tenir una planificació conjunta amb el sector sobre el futur dels espais comercials a la nostra ciutat i la nostra illa”, recorda Verger.

+ VIST