Segueix-nos F Y T R

La dona del bomber mort reclama a Cort com a responsable

Alejandro Ribas no tenia ràdio, els bombers no duien aire de recanvi, hi faltava un home i encara no se n'ha fet l'informe

Alejandro Ribas en una imatge d'arxiu. | BOMBEROS DE PALMA

| Palma |

Soledad Rebollar, la dona d'Alejandro Ribas, el bomber mort el 6 d'agost atrapat en un incendi en un restaurant de Palma, va fer públic ahir que ha presentat una reclamació de responsabilitat patrimonial contra Cort. Ella i el germà del difunt, Óscar Ribas, explicaren que la manca de materials i de formació, negligències per part de l'Administració, foren unes de les principals causes de la mort del bomber, de 34 anys.

"Els polítics i els comandaments saben què va passar", va afirmar Óscar Ribas, i va dir que "extraoficialment" no tenen cap problema "a reconèixer molts errors", però a l'hora de fer-ho públic ningú no diu res. "El meu germà es mereix que facin pública aquesta explicació que m'han donat a mi a casa meva".

En concret, Ribas va assenyalar en una roda de premsa que feia mesos que el seu germà tenia la ràdio espenyada i que encara no la hi havien reparada. També va dir que els Bombers tan sols tenen un equip de respiració cada un, sense bombona d'oxigen de recanvi, de manera que quan se'ls va acabar no podien tornar per cercar Alejandro dins el restaurant incendiat. Hagueren d'agafar les bombones dels membres de l'equip mèdic i tot i així no n'hi va haver prou perquè hi entràs tot l'equip.

A més, entre altres irregularitats, Óscar Ribas explicà que aquell dia faltava un home a l'equip i que no entenia com els comandaments ho havien permès, perquè això és "una falta greu de protocol". A més, un altre bomber del mateix equip tampoc no tenia el comunicador hemicraneal, el que permet fer servir la ràdio amb el casc posat. El germà també va recordar que una comissió de salut laboral havia de fer un informe sobre el cas, però que ja fa deu mesos que l'esperen.

Per part seva, la vídua del bomber apuntà que actualment els membres del cos continuen fent feina en les mateixes condicions precàries i que no ha canviat res. Va recordar que ningú no els ha donat cap explicació oficial. "Els errors, per solucionar-los, s'han de reconèixer, però encara avui no han admès cap mena d'equivocació", va dir, en referència als comandaments i a les autoritats.

Tant la vídua com el germà d'Alejandro Ribas parlaren acompanyats dels seus advocats, Miquel Àngel Mas i Francesc Segura. Ho feren en una emotiva roda de premsa en un bar situat just davant l'entrada del darrere de Cort. Quan parlaven d'Alejandro, se'ls entretallava la veu i tots dos insistiren que el motiu de la reclamació no era tant aconseguir doblers com fer que les autoritats reconeguin la seva responsabilitat en l'òbit.

Els missers, però, aclariren que, si Cort no respon la reclamació o ho fa negativament, "òbviament" aniran als tribunals. No van voler dir quina quantitat reclamen perquè, segons Segura, "això forma part del procediment". D'altra banda, Mas va afegir que la reclamació és una "oportunitat" perquè l'Administració reconegui la seva responsabilitat en els fets.

+ VIST