Segueix-nos F Y T R

El Govern incorpora noves varietats locals de raïm a la IGP Mallorca

|

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, per mitjà de la Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, ha aprovat la modificació del plec de condicions de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Mallorca amb l’objectiu d’adaptar la normativa vitivinícola a les noves condicions climàtiques, reforçar el vincle territorial dels vins i avançar en la simplificació administrativa del sector. Aquestes modificacions, publicades al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), introdueixen canvis rellevants tant en els requisits tècnics dels vins emparats com en la regulació de varietats autoritzades, fruit d’una feina conjunta amb el sector i avalat per estudis científics.

En el cas de la zona Pla i Llevant, la modificació rebaixa el valor mínim d’acidesa total dels vins tranquils i escumosos fins als 3,5 grams per litre d’àcid tartàric. Aquesta adaptació respon a l’augment sostingut de les temperatures durant el període de maduració del raïm, que en els darrers 30 anys ha provocat una disminució natural de l’acidesa dels mostos, segons un estudi de la Universitat de les Illes Balears (UIB).

En aquest sentit, el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, ha explicat que «la nova regulació permet reduir la necessitat de correccions artificials d’acidesa, que poden generar problemes d’estabilitat i alteracions organolèptiques, sense que això tengui un impacte negatiu en la qualitat del vi». A més, la mesura s’alinea amb altres figures de qualitat de territoris climàticament similars, com algunes denominacions d’origen de Catalunya i del País Valencià.

Paral·lelament, l’Ordre incorpora una mesura de simplificació administrativa que elimina l’obligació de renovar anualment les autoritzacions per indicar l’anyada i la varietat en els vins sense DOP ni IGP. «L’experiència acumulada de més de quinze anys de gestió ha demostrat que aquest requisit no és necessari i que l’Administració disposa de mecanismes suficients per actuar davant possibles usos indeguts de l’etiquetatge», ha remarcat Llabrés.

Pel que fa a la IGP Mallorca, el nou plec de condicions autoritza la incorporació de les varietats locals escursac, giró negre i esperó de gall com a varietats aptes per a la vinificació. Es tracta de varietats amb una presència documentada a l’illa des del segle XIX i amb un fort arrelament territorial, que en les darreres dècades han estat objecte d’un procés de recuperació per part del sector.

«Els vins elaborats amb aquestes varietats han demostrat una elevada qualitat, amb reconeixement per part de la premsa especialitzada i altes puntuacions en guies de prestigi. A més, aporten perfils aromàtics diferenciats, especialment notes de fruits vermells, i permeten obtenir vins amb una graduació alcohòlica més moderada, en línia amb les tendències actuals del mercat. En el cas de l’escursac, també s’ha acreditat una elevada eficiència hídrica, un factor clau en el context climàtic actual», ha subratllat el director general.

Amb tot, la modificació del plec també actualitza la descripció del color dels vins negres, per reflectir millor la realitat actual del sector. En els darrers anys, les varietats locals han guanyat protagonisme fins al punt que, el 2024, més del 50 % de les partides qualificades incorporaven majoritàriament raïm autòcton, fet que es tradueix en vins amb una capa de color més variable, sense que això afecti la seva qualitat ni el seu prestigi.

«Amb aquestes modificacions, reafirmam el nostre compromís amb el sector vitivinícola més adaptat al canvi climàtic, arrelat al territori, competitiu i amb menys càrrega administrativa, reforçant alhora la identitat i la qualitat dels vins de les Illes Balears», ha conclòs Llabrés.

+ Vist