Segueix-nos F Y T R

L'Ajuntament d'Inca obligarà els placers del dijous a separar el fems

La mesura té tres objectius: tenir la ciutat més neta, fomentar el reciclatge i reduir el nombre de quilos de la fracció de rebuig que es generen cada any

Prop de 350 venedors acudeixen cada dijous a Inca. | ULTIMA HORA

| Inca |

Els placers que vagin a vendre al mercat d'Inca, popularment conegut com 'el dijous', hauran de separar el fems que ells mateixos generin perquè sigui reciclat. Així ho confirmà ahir el batle d'Inca en funcions, Felip Jerez, qui reconegué que "una de les assignatures pendents del dijous és la gran quantitat de brutor que s'hi crea". "S'hi havia de posar remei", afegí. Jerez explicà que l'Ajuntament facilitarà dos tipus de recipients als placers perquè separin els residus que generen: un per al paper i el cartó, i un altre per als envasos i els derivats del plàstic. Llavors, en arribar l'hora de desmuntar la paradeta, els venedors deixaran el fems correctament classificat, a fi que els camions que duen a terme la recollida només l'hagin de carregar.

Amb aquesta mesura, l'Ajuntament d'Inca persegueix tres objectius: tenir la ciutat més neta, fomentar el reciclatge i reduir el nombre la quilos de fems que van a parar al contenidor de rebuig, ja que fer desaparèixer aquest tipus de residus surt car, explicà Jerez. L'ordenança municipal que regula el funcionament del mercat del dijous, aprovada ara fa tres anys, ja fa una sèrie de prescripcions respecte de l'eliminació de fems. De fet, l'ordenança també preveu sancions a fi de garantir-ne el compliment. Ara l'equip de govern estudiarà si convé esmenar-la a fi d'adaptar-la al pla que es vol implementar.

Finançament

Per una altra banda, l'Ajuntament d'Inca estudiarà sol·licitar a l'empresa que es fa càrrec de la recollida de fems a Inca, LUMSA, que financi la compra dels contenidors o recipients on els placers hauran de dipositar els residus. Inicialment, el Consistori té la intenció de facilitar dos tipus de recipients a cada venedor, però no més, de manera que, si els perden o trenquen, ells mateixos hauran de comprar-ne un de nou. Cal dir, així mateix, que els venedors podran utilitzar el contenidor en un altre municipi.

Felip Jerez justificà el pla: "Hem de mostrar i potenciar encara més el mercat del dijous". En aquest sentit, Jerez féu una crida a la sensibilitat dels placers perquè col·laborin en la iniciativa. "Tenir cura dels residus beneficiarà tant la imatge del dijous com les vendes dels placers", afirmà. Cal recordar que el mercat del dijous d'Inca és un dels més antics, grossos i implementats de Mallorca. Segons dades de l'Ajuntament, prop de 350 venedors acudeixen cada dijous a la capital del Raiguer a muntar la seva paradeta.

Baixa un 15% la recollida de l'orgànic

La recollida selectiva de fems orgànic a Inca es reduí el 2010 un 15% respecte del 2009, denuncià ahir el PSOE. Els socialistes exhorten l'equip de govern (PP) a prendre mesures que realment "incentivin" els ciutadans a reciclar. Segons dades del PSOE, els inquers generaren el 2010 47 tones menys de residus orgànics que el 2009.
Després de recordar que l'eliminació d'aquest fems no genera cap despesa, els socialistes retragueren a l'equip de govern "que no hagi estudiat cap alternativa efectiva per millorar els resultats". "Iniciatives com el carnet del bon reciclador (que l'Ajuntament presentà fa deu dies) no representen cap incentiu si no suposa alguna mesura d'estalvi per als ciutadans", lamentà el PSOE en un comunicat.

+ VIST