Segueix-nos F Y T R
Ses Covetes esbucament

Signat el conveni de demolició de les Covetes

Avui el Tribunal Superior de Justícia de Balears ha autoritzat el pla d'esbucament dels 68 apartaments il·legals

Mauricio Rovira i Sebastià Sagreras, signant el conveni ahir a Palma. | Picasa

| Campos |

Sebastià Sagreras, com a batle de Campos, i Mauricio Rovira, en qualitat de conseller insular d’Urbanisme, varen signar ahir el conveni que autoritza l’Agència de Protecció de la Legalitat Urbanística (que depèn del Consell)a executar la demolició dels 68 apartaments il·legals de les Covetes.

Per la seva banda, el Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) ha autoritzat el pla de demolició aque afecta els apartaments aixecats de forma il·legal, i que preveu enterrar allí els enderrocs. Mancant encara un ple en el qual s'aprovi la demolició, aquesta podria efectuar-se en breu.

Per començar a esbucar, però, encara falta que el Tribunal Superior doni el vistiplau a l'acord de col·laboració assolit entre el Govern, l'Ajuntament i el Consell per finançar-lo i dur-lo a terme.

Dubtes legals
El conveni signat ahir a Campos incorpora una novetat respecte del protocol de col·laboració que es va firmar fa deu dies: si aleshores es va acordar que l’Administració autonòmica ingressaria a l’Agència, directament, els 339.000 euros (el 75 per cent del cost pressupostat) que li corresponien, ara es preveu que ho farà el Consistori, que al seu torn els haurà rebut de la Comunitat Autònoma.

Substancialment, doncs, no és una modificació important, però s’hi ha hagut d’introduir després que la interventora del Consell emetés un informe en què expressava dubtes sobre la legalitat que l’Agència fos beneficiària d’una subvenció del Govern.

De la sessió de l’Agència en què es va aprovar el conveni cal destacar-ne que el PSOE, aquesta vegada, hi votà en contra. Fa deu dies se n’abstingué. El PP i el representant de la Federació d’Entitats Locals  (Joan Carles Verd,  batle de Sencelles), pel seu cantó, hi votaren a favor.

En una nota de premsa, el Consell informà també d’una trobada de tècnics de les administarcions implicades per “analitzar el projecte de demolició i dur a terme un pla de treball”. Aquest pla s’ha de remetre després als magistrats.

A pesar de tots aquests tràmits administratius, per iniciar les tasques d’esbucament és imprescindible que el Tribunal Superior de Justícia, l’ens que tutela l’execució de la sentència, aprovi que els enderrocs s’enterrin allí. En aquest sentit, cal recordar que el GOB (el denunciant de la il·legalitat, juntament amb el PSM i dos ciutadans particular) i Mac Insular (que es va personar com a possible perjudicat) s’hi han mostrat en contra.

1,1 milions d’euros

El GOB va emetre ahir una nota de premsa en què afirma que les administracions públiques s’hauran gastat 1,1 milions d’euros en la demolició dels 68 apartaments il·legals. D’aquesta xifra, uns 700.000 euros corresponen als distints recursos que l’Ajuntament de Campos presentà contra les sentències que confirmaven que la normativa impedia aixecar els habitatges allà. La resta és la quantitat de diners de l’erari públic que serviran per sufragar el cost efectiu de l’esbucament: 452.000 euros. Com ja s’ha assenyalat, 339.000 els posarà el Govern autonòmic, i la resta, el Consistori. “L’Ajuntament ha dedicat més recursos i temps a impugnar la demolició que a fer-la efectiva”, critica l’entitat ecologista.

El GOB valora també el compliment de les dates que fixà el TSJIB en la interlocutòria del mes de novembre passat, aquella en què  s’estipulaven una sèrie de terminis màxims per garantir l’execució de la sentència de demolició. L’entitat subratllava ahir al matí que l’Ajuntament encara no havia lliurat al Tribunal el contracte per efectuar l’esbucament, cosa que havia de fer abans del 15 de gener, ni l’inici de les obres, cosa que havia de fer abans del 15 de març.

Els convenis se signaren al migdia, després de les valoracions del GOB. De tota manera, s’haurà de veure si els magistrats aproven el projecte de demolició i la fórmula trobada per Ajuntament, Govern i Consell per tal de finançar-la i dur-la a terme.

+ VIST