Segueix-nos F Y T R

Inca comptabilitza deu símbols franquistes en edificis privats sense retirar i altres nou en procés de supressió

Fachada del Ayuntamiento de Inca. POLITICA ESPAÑA EUROPA ISLAS BALEARES AUTONOMÍAS AYUNTAMIENTO DE INCA | AYUNTAMIENTO DE INCA

| |

L'Ajuntament d'Inca ha comptabilitzat deu símbols franquistes en edificis privats dins del municipi encara sense retirar, i altres nou en procés de retirada, en compliment de la Llei de Memòria i Reconeixement Democràtics de Balears de 2018. Ho ha indicat el consistori en resposta a una pregunta de Compromís a través del Senat, en la qual constata que, dels edificis privats, només s'ha completat la retirada d'un d'aquests símbols en un bloc de pisos, al marge del monument de la Plaça de la Mediterrània.

El cens elaborat pel Govern identifica a Inca una dotzena de plaques circulars de metall amb l'emblema del jou i les fletxes i la llegenda 'Obra Sindical de la Llar' en habitatges unifamiliars de cinc carrers diferents d'Inca. A elles se sumen altres vuit plaques similars acompanyant les sigles de l'Institut Nacional de l'Habitatge en blocs de pisos d'altres tres carrers, així com el monument dedicat a les unitats militars aquarterades en la capital del Raiguer al llarg del segle XX.

Atès que les plaques estan col·locades en edificis privats, la competència correspon a la Conselleria i no a l'Ajuntament, puntualitza el municipi, que no obstant això va procedir a remetre cartes als propietaris sol·licitant la retirada. Aquestes cartes es van enviar entre juliol de 2021 i gener de 2022.

«Ha servit per a posar blanc sobre negre en nombroses poblacions i pedanies i, si bé en la majoria de casos les autoritats han admès el desistiment voluntari o no en l'aplicació de la Llei de la Memòria Històrica i els han rebatejat en la xifra de més de 3.000 dels carrers i places, també és cert que han quedat tristament retratades algunes autoritats d'altres ajuntaments de l'Estat i el propi Govern», ha indicat Carles Mulet, promotor de la iniciativa.

+ VIST