Segueix-nos F Y T R

El Consell premiarà els represaliats pel franquisme en la propera Diada

Entregarà dia 11 de setembre 17 distincions, la majoria a gent del món de la cultura. Retrà homenatge als perseguits de l'any 1948

| Palma |

El Consell premiarà els represaliats per la dictadura franquista en la propera Diada de Mallorca, el 12 de setembre. Un dels premis Jaume II es reserva per als represaliats de l’any 1948, una setantena de persones que estigueren empresonades gairebé deu anys després que acabàs la Guerra Civil, acusats de pertànyer a organitzacions vinculades amb l’oposició antifranquista. Entre els empresonats hi havia dirigents comunistes, socialistes i altres de republicans, alguns dels quals encara són vius.

Ells seran protagonistes de l’acte institucional que es farà dia 11 de setembre al vespre al teatre Principal de Palma. Però no seran els únics. El Consell repartirà 17 guardons a entitats i a personatges, la majoria vinculats amb la cultura.

Hi destaca el reconeixement d’Aina Vadell, la monitora d’esplai que l’abril passat posà en perill greu la seva vida per salvar la dels nins que anaven amb ella, i que haurien estat atropellats per un vehicle que no respectà un pas de vianants. Ella en fou la víctima. El Consell té clar que la seva gesta implica valors que cal potenciar entre la població.

Amb tot, la màxima distinció servirà per recordar la figura de Guillem Cifre de Colonya, quan es commemora el centenari de la seva mort. El fundador de la Caixa de Colonya passarà a ser fill predilecte de Mallorca. Se’n destaca l’aportació a la modernització de l’ensenyament i la seva tasca per combatre les injustícies del seu poble, Pollença. Aquesta és la contribució del Consell a l’Any Guillem Cifre de Colonya.

La institució evitarà enguany proclamar fills adoptius. En canvi, concedirà sis medalles d’or, dues a entitats —el Cor de la Fundació Teatre Principal i l’editorial Moll— i quatre a persones, totes relacionades amb el món de la cultura: els actors Simó Andreu i el desaparegut Juanito Valls, el pintor Toni Dionís i el gastrònom i promotor cultural Joan Olives, mort fa poc.

Finalment, el Consell entregarà els premis Jaume II, que reconeixen persones físiques i jurídiques que hagin destacat, durant l’any natural previ, en la promoció dels símbols o referents històrics de Mallorca. A banda dels represaliats de 1948 i de la monitora Aina Vadell, entre els distingits hi ha esportistes com Marga Fullana, campiona del món de bicicleta de muntanya, i el club de bàsquet Joventut Mariana. A més, es guardonaran dues entitats sense ànim de lucre: la Plataforma balear per a la defensa dels animals (Baldea) i l’associació Sonrisa médica. L’autor de còmic Max, el lul·lista desaparegut Sebastià Trias Mercant, l’historiador Joan Estelrich i el metge neuròleg Antoni Rossinyol també seran distingits.

La proposta de distincions, que no és definitiva i que es podria veure ampliada amb un premiat més plantejat pel PP, s’ha consensuat entre els grups polítics i ara s’ha d’aprovar en un ple per setembre. Del PP, per exemple, surt la proposta de reconèixer l’actor Juanito Valls; del PSIB la petició de premiar Baldea; del Bloc la idea d’homenatjar els represaliats de 1948; o d’UM la de concedir un guardó al pintor Toni Dionís.

+ VIST