Segueix-nos F Y T R

Un 30% dels funcionaris de l'Estat no domina el català

La capacitació lingüística dels treballadors públics de Balears és la més baixa de les comunitats amb llengües cooficials. Amb tot això, un informe assenyala que el nivell de coneixement millorà l'any 2008

Els treballadors públics de Balears és la més baixa de les comunitats amb llengües cooficials. | P. BOTA

| Palma |

Tres de cada deu funcionaris de l'Administració General de l'Estat a Balears no tenen prou capacitació lingüística per atendre els ciutadans en català. Aquesta proporció representa que els treballadors públics que depenen de la Delegació del Govern a les Illes són els que tenen un menor coneixement de la llengua cooficial respecte als de la resta de comunitats autònomes bilingües. Si a l'Arxipèlag just domina el català un 70% del personal públic de l'Administració central, a Galícia i Catalunya pràcticament la totalitat dels funcionaris utilitzen el gallec i el català, respectivament, mentre que a Euskadi poden atendre els ciutadans en euskera un 85% dels treballadors públics i, al País Valencià, un 76% estan capacitat per fer-ho en català.

Això és el que demostra l'informe de l'Oficina per a les Llengües Oficials a l'Administració General de l'Estat sobre l'any 2008, les dades del qual transcendiren ahir. L'estudi remarca que el nivell de coneixement de les llengües cooficials dels funcionaris de públics a les comunitats bilingües millorà "sensiblement" durant aquest període, de manera especial a Galícia i Catalunya, mentre que a Euskadi, el País Valencià i les Balears aquest increment del coneixement lingüístic encara va ser inferior als de les anteriors comunitats. L'informe també ha estudiat la situació a la zona de Navarra en la qual es parla euskera, encara que adverteix que allà gairebé no hi ha serveis públics de l'Estat.

Sense comptar els de Justícia

L'objecte d'estudi de l'Oficina per a les Llengües Oficials es limita als funcionaris que depenen directament de la Delegació del Govern, per la qual cosa no té en compte els treballadors de l'Administració de Justícia, pero sí els membres del cossos i forces de Seguretat a Balears. En total, els empleats públics de l'Estat en sumen uns 9.000 a les Illes. S'ha de tenir en compte que el coneixement lingüístic és encara inferior entre jutges, magistrats, guàrdia civils i policíes a causa de la mobilitat dels seus respectius llocs de feina. Davant això, l'Executiu autonòmic i la Delegació del Govern central han decidit sumar esforços per promocionar el coneixement de la llengua catalana entre el personal de l'Administració General de l'Estat que presta els seus serveis a Balears.

A final de l'any passat, la Conselleria d'Interior i l'Institut Nacional d'Administració Pública (INAP) signaren un conveni per fer actuacions formatives i de capacitació en català per als funcionaris per valor de 135.000 euros i a les quals es poguessin acollir almanco 700 treballadors públics durant un any. També des del Parlament de les Illes s'han promogut pronunciaments en aquest sentit per garantir els drets dels catalanoparlants. La darrera fou fa just un any, quan la Cambra aprovà una proposició no de llei del grup del Bloc per instar el Govern central a fer que tots els seus funcionaris a Balears tinguessin prou coneixement per atendre els ciutadans en català.

+ VIST