Segueix-nos F Y T R
Nadal i UM

Flaquer agafa la vara d'UM amb retrets a Nadal i un 27% dels vots en blanc

Assoleix un 73% dels suports, gairebé tants com el seu antecessor. A aquest l'avisa que “ningú no té dret a jugar amb el nom del partit”. La direcció atribueix la majoria dels 98 vots en contra a nadalistes

| Artà |

L'únic aspirant, Miquel Àngel Flaquer (Capdepera, 1962), assumí ahir la presidència d'Unió Mallorquina en el congrés extraordinari d'Artà. Ho va fer amb un 73% de suports -263 dels 361 compromissaris- i un 27% dels vots en blanc, un percentatge lleugerament superior al que aconseguí (24,1%) ara fa un any i mig el seu antecessor en el càrrec, Miquel Nadal, que en dimití amb tota la direcció fa dos mesos. En el seu discurs, Flaquer defensà que ha de tornar la calma al partit després de mesos d'inestabilitat interna i advertí que "ningú no té dret a jugar amb el nom d'UM en benefici propi". Tothom ho entengué com una al·lusió a Nadal.

La nova direcció interpretà que els 98 vots en blanc -no hi hagué la possibilitat de votar en contra- rebuts per Flaquer provenien del sector nadalista, tot i que el mateix Nadal reiterà ahir el seu suport al nou president del partit i mostrà sorpresa pel percentatge de paperetes en blanc, semblant al 25% que es registrà en la seva elecció. Però no tots aquests vots podien ser de nadalistes, perquè ells just eren devers 70. Els dirigents actuals entenen que alguns dels membres del "sector nord" també els haurien castigats.

Des de l'escenari, Flaquer afirmà que UM ha passat uns mesos "difícils" i situacions "complicades" per la "inestabilitat interna" i afegí que la "nostra gent vol que torni la calma". En aquest sentit, advertí que "ningú no té dret a utilitzar el nom del partit amb objectius personals", un dels retrets que s'havien fet a Nadal amb la boca petita i que ara, després que els nadalistes s'hagin autoexclòs de la direcció, es repeteix.

"UM no és patrimoni de ningú: és una suma de sentiments" i "amb el cor de la gent no s'hi pot jugar", continuà el nou president, que advertí que el partit no pot dilapidar el seu passat. Flaquer insistí que "no podem perdre ni un minut més amb enfrontaments inútils", perquè s'ha de treballar amb vista a les eleccions de 2011 i "només des de l'esforç col·lectiu podem fer una UM més gran".

El dirigent avançà que un dels propòsits del partit és garantir l'estabilitat institucional, perquè "els ciutadans no entendran actituds frívoles" en plena crisi. I, en l'àmbit intern, "s'ha d'acabar de parlar de famílies", ja que, segons Flaquer, la divisió interna fa "molt de mal" a UM, que just pot avançar unida.

Recordà que no planejava ser president, però garantí "dedicació, valentia i feina". Deixà clar que rebutja "la traïció i el doble joc" i instà els militants a "recuperar l'optimisme i l'alegria" i a "sortir al carrer amb honradesa". Acabà desitjant una "UM feliç".

Entre el públic hi eren els responsables d'altres partits (inclosos el PNB i CiU), a més dels dirigents de patronals i sindicats: Guillem Estarellas i Francesc Fiol, del PP; Cosme Bonet, del PSIB; Biel Barceló, del PSM; Miquel Rosselló, d'EU; Joan Lladó, d'Esquerra; Biel Huguet, d'Entesa; Josep Oliver, de la CAEB; Juan Cabrera, de la PIME; Lorenzo Bravo, de la UGT, i Katiana Vicens, de CCOO. Tots foren aplaudits.

+ VIST