Segueix-nos F Y T R

Empleats de SFM refusen tenir el nivell mínim de català

Els sindicats mantindran avui la jornada de vaga perquè no accepten els requisits legals d'haver d'acreditar el coneixement B de la llengua i la titulació de Batxillerat

Els treballadors de SFM mantenen la jornada de vaga. | S. AMENGUAL

| Palma |

L'exigència de tenir la titulació mínima de Batxillerat i de poder acreditar el nivell B de català són els dos punts que impedeixen l'acostament de posicions entre treballadors de Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) i la direcció de l'empresa. Durant la reunió que tingué lloc ahir, els sindicats es negaren a acceptar aquestes dues condicions en matèria de contractació i, per tant, el comitè mantindrà la convocatòria de vaga prevista per a avui de 09.30 a 11.30 hores. Segons el director general de Mobilitat, Antoni Verger, durant la trobada d'ahir es va avançar en les negociacions en el sentit que el comitè d'empresa ha assumit que s'ha d'ampliar la plantilla en 83 treballadors "amb paràmetres de legalitat".

A pesar d'aquests avanços, encara hi ha dos punts de discrepància referits a la contractació de maquinistes, gestors d'estació i interventors, que cobren al voltant de 50.000 euros anuals. L'empresa demana per primera vegada que acreditin un diploma de Batxillerat i el nivell B de català, i els sindicats s'hi oposen rotundament fins al punt que ahir alguns membres del comitè d'empresa abandonaren la mesa de negociació en el moment en què es començava a abordar aquest punt.

"Entenem que per aquestes categories professionals que tenen un cert grau de responsabilitat sigui necessari almanco el Batxillerat", manifestà Verger. Afegí que "no demanam res inassumible: simplement el Batxillerat i els coneixements mínims del català". Les demandes del Govern són requisits legals. Per això, l'empresa entén que no pot fer distincions entre organismes públics a l'hora d'accedir a places de funcionariat dins l'Administració. "Aquests són els requisits que es demanen quan es vol optar a una plaça per oposició. Per aquest motiu, pregam al comitè voluntat de diàleg perquè ho han d'acabar acceptant. Significaria un greuge per a altres aspirants a l'Administració pública i SFM no en pot estar al marge". Així, les reunions entre empresa i treballadors es reemprendran a final d'aquesta mateixa setmana.

+ VIST