Segueix-nos F Y T R

Les regions exigeixen a la UE coordinació contra la crisi

La presidència espanyola fa a Palma un dels primers actes amb el Comitè de les Regions, que vol més pes en les decisions europees. Antich ho aprofita i reclama més “sensibilitat” cap a la insularitat

El comissari Pawel Samecki, el president del Comité, Luc Van den Brande, Antich i Chaves, davant la Seu. | J. Torres.

| Palma |

Cal més coordinació entre tots els actors europeus per afrontar la crisi i més celeritat en l'aplicació de les polítiques. Aquesta fou la conclusió a què arribaren ahir els participants del cinquè Diàleg territorial per al creixement sostenible i l'ocupació, organitzat a l'Almudaina pel Comitè de les Regions i per la presidència espanyola de la Unió Europea (UE), que feia així un dels primers actes. Tant el vicepresident espanyol i ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, com el president del Comitè de les Regions, Luc Van den Brande, i el comissari europeu de Política Regional, Pawel Samecki, s'expressaren en el mateix sentit i coincidiren a advertir que, a banda de la major coordinació, també cal que regions i ens locals juguin un paper protagonista en la presa de decisions a Europa i en l'aplicació d'aquestes polítiques.

El president del Comitè de les Regions apuntà que la crisi no ha acabat, que es continua destruint ocupació i que les hisendes públiques noten la caiguda de recursos. Hi afegí que el 2010 serà clau per sortir de la crisi i advertí que aquesta pot limitar la cohesió social. Chaves defensà que la conjuntura econòmica actual ha de servir per canviar el model de desenvolupament i avançar cap a un model més sostenible, basat en la societat del coneixement i en una ocupació de qualitat. "Si la UE vol ser més competitiva, ha d'avançar cap a una major coordinació econòmica", "només així mantindrà la qualitat de vida i l'estat de benestar".

Antich i la insularitat

El president del Govern, Francesc Antich, ho aprofità per reclamar a les institucions europees "sensibilitat cap als problemes de la insularitat". Els demanà que "facin realitat" allò que diu l'article 174 del Tractat de Lisboa, que proclama que "els territoris insulars seran objecte d'una especial atenció en les iniciatives polítiques de la UE". La presidenta del Consell, Francina Armengol, insistí en la qüestió. La batlessa de Palma, Aina Calvo, féu part del discurs en anglès.

Hi faltà Barroso i el llenguatge de la UE es complicà

L'absència del president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, va fer perdre protagonisme a la reunió organitzada ahir a Palma per la presidència espanyola de la UE. El substituí el comissari de Política Regional. En els discursos, alguns es referiren a la necessitat d'apropar les institucions europees als ciutadans, però amb la terminologia emprada pels participants se n'entén la llunyania. Termes com "governança multinivell" o "partenariat", entre altres, s'hi repetien constantment.

+ VIST