Segueix-nos F Y T R

El PSM debatrà dissabte no reeditar l'actual Bloc

Reuneix el seu màxim òrgan per valorar si ha de reforçar les sigles o es presenta en coalició amb algun dels socis d'ara

| Palma |

El Partit dels Socialistes de Mallorca (PSM) reunirà dissabte el consell de direcció política -màxim òrgan del partit entre congressos- per perfilar com s'ha de presentar a les eleccions autonòmiques de 2011. En la reunió, es debatrà si s'han de reforçar les sigles pròpies o s'han de formar coalicions electorals amb alguns dels socis actuals o amb altres partits propers. Tot i que l'opció de reeditar el Bloc tal com està configurat ara (PSM, Esquerra Unida, Els Verds i Esquerra Republicana) no s'ha descartat completament, és una de les que té menys opcions de prosperar.

En qualsevol cas, el PSM no prendrà dissabte cap decisió i serà una assemblea de militants la que, aquest febrer, marcarà les prioritats dels nacionalistes a l'hora de crear hipotètiques aliances electorals. Els nacionalistes han constatat que una part important de la militància és partidària de reforçar les sigles pròpies, però també hi ha partidaris de mantenir aliances electorals. En el moment de configurar-les, ningú ignora que internament no han agradat gens els darrers moviments d'Esquerra Republicana, sobretot des del conflicte que visqueren en les passades europees, agreujat per la recent decisió unilateral dels republicans d'abandonar els executius autonòmic, insular i municipal de Palma.

En canvi, el PSM s'entén amb una part de la cúpula d'Esquerra Unida, la més pragmàtica, tot i que és pública la falta de feeling amb el líder del Bloc a Palma, Eberhard Grosske. Finalment, els nacionalistes mantenen bones relacions amb Els Verds, sobretot des de les passades europees. Al marge dels socis del Bloc, una altra possibilitat dels nacionalistes seria cercar-ne amb perfil similar, com Entesa per Mallorca, la formació nacionalista creada per escindits del PSM. Però, fins ara, no s'ha constatat cap apropament entre ells.

Així les coses, el PSM culminarà, amb la reunió de dissabte a Consell i l'assemblea de febrer, el camí que obrí en el congrés de 2008, quan es fixà l'any 2009 com a límit per aclarir si repetiria o no el Bloc, una vegada descartat com a nou subjecte polític que diluís els seus integrants. En aquest temps, els nacionalistes han efectuat un important procés de consultes internes amb les bases, que els ha permès conèixer allò que els demana la militància. Seran els afiliats els qui tindran la darrera paraula en la qüestió.

Complicada decisió

Sigui quina sigui la decisió, és previsible que el PSM rebi crítiques i pressions d'altres formacions, principalment si el resultat final no és un Bloc que, almenys fins ara, s'havia justificat com un dels elements determinants perquè el PP no assolís la majoria absoluta en les eleccions de 2007. En qualsevol cas, el PSM no acabarà amb això el procés de debat intern, perquè encara ha de fer, després de l'estiu, un altre congrés, ja de caire més preelectoral, per llançar els seus candidats al 2011. A hores d'ara, ningú no qüestiona el lideratge intern de l'actual secretari general, Biel Barceló, que previsiblement repetirà com a candidat del PSM.

+ VIST