Segueix-nos F Y T R

El Bloc vol que despengin els retrats dels corruptes

Du una iniciativa al Parlament perquè retirin els reconeixements de polítics sentenciats. Podria afectar Matas i Munar si els condemnassin

La iniciativa del Bloc podria modificar la galeria dels presidents del Consolat de la Mar. | Joan Riera - Arxiu

| Palma |

El Bloc no vol que els polítics condemnats per corrupció tinguin un retrat penjat a la institució respectiva ni que continuïn gaudint dels honors que reberen per haver exercit el càrrec. Per això, han registrat una proposició no de llei al Parlament per instar totes les institucions de les Illes a retirar les fórmules de reconeixement de polítics que tinguin cap sentència ferma per delictes de corrupció. La iniciativa té el suport del PSOE, però just prosperarà si l'avala UM o el PP.

En principi, no afectaria ara a ningú. L'únic cas assimilable seria el de l'expresident del Govern Gabriel Cañellas, amb una sentència ferma pel cas Túnel de Sóller però no condemnatòria, perquè els delictes havien prescrit. El diputat del Bloc que presentà ahir la iniciativa, Miquel Àngel Llauger, indicà que en el cas de Cañellas hi ha dubtes que en el debat parlamentari s'haurien de resoldre.

En endavant, si s'aprovàs la proposta, podria afectar l'expresident de l'Executiu Jaume Matas i els expresidents del Parlament i del Consell Maria Antònia Munar i Maximilià Morales, respectivament, sempre que se'ls condemnàs amb sentència ferma per les causes que tenen obertes. Si això passàs, el Bloc vol que se'n despengin els retrats a les institucions -el de Munar fa mesos que espera per ser penjat al Consell- i que perdin altres distincions: títols, medalles i honors que se'ls concediren per l'exercici del càrrec. "Ningú no entendria que Matas fos sentenciat per corrupció i mantingués el seu retrat amb els dels altres expresidents al Consolat", apuntà Llauger.

+ VIST