Segueix-nos F Y T R
cas Ibatur

L'Audiència deixa Alia dins la presó

Els magistrats desestimen el recurs d'apel·lació contra l'acte del jutge que decretava l'ingrés al centre penitenciari

Juan Carlos Alía romandrà a la presó. Foto d'Arxiu.

| Palma |

L'exgerent de l'Ibatur Juan Carlos Alia continuarà de moment a la presó de Palma, on és des de fa un mes i mig. La secció segona de l'Audiència Provincial decidí ahir confirmar la situació de tancament provisional comunicat sense fiança per al detingut, ja que va desestimar el recurs d'apel·lació sobre la interlocutòria del jutge Lope Sola que ordenava que ingressàs al centre penitenciari. Alia és l'únic arrestat a la presó de l'operació Passarel·la i se li imputen delictes de malversació, prevaricació, frau a l'Administració, falsedat documental, suborn i blanqueig de capital.

El magistrat ponent Eduardo Calderón assenyala en la interlocutòria que "crida d'entrada l'atenció que, si bé se suggereix, no s'arriba a invocar de modus expresso la vulneració del principi d'igualtat" del detingut per part de la defensa. Apunta, a més, que "desconeixent els càrrecs dels altres imputats" sí que han trobat "elements que diferencien Alia i que foren els que determinaren que, després de prestar la fiança, el jutjat resolgués decretar la presó provisional".

La secció segona indica que la imputació de nous delictes (suborn, falsedat documental i blanqueig de capital) fa que s'agreugin els "elements d'incriminació i imputació" de l'acusat. Fiscalia considera així que la "mesura de presó eludible amb fiança es reveli insuficient". Els magistrats també apunten amb relació al recurs de la defensa que "es constata la feblesa de la seva argumentació" i hi afegeixen que no hi ha "raons serioses" per desqualificar la declaració de l'empresari Bartomeu Morey, com tampoc la d'altres imputats i testimonis que la corroboren.

Un altre argument que destaquen els magistrats és que Alia, "tot i que cesà com a gerent de l'Ibatur arran del conegut cas Rasputin, continuava tenint influència en la contractació" de l'institut. L'escrit assenyala també que en una part de les actuacions declarada secreta està involucrat Alia, segons el Ministeri Fiscal. La secció segona afirma que són davant "imputacions serioses i d'indubtable gravetat i que, malgrat l'arrelament al·legat, no desvirtuen el risc de fuga". També es diu que "està constatat el perill que Alia interfereixi en la investigació perquè tant Morey com ell varen reconèixer que, després de ser posats en llibertat, Alia indicà a Morey què era el que havia d'explicar sobre les comissions".

Les al·legacions de la defensa

L'acte assenyala que el misser de la defensa José Ignacio Herrero pretén que el tribunal deixi Alia en llibertat provisional. El magistrat ponent hi afegeix que la defensa argumenta que cap dels altres imputats no compleix presó preventiva -excepte Alia-, la qual cosa implica "l'absoluta vulneració del principi de proporcionalitat i del dret a la llibertat, sobretot tenint en compte que nombrosos contractes presumptament fraudulents es feren o formalitzaren quan el senyor Alia no era gerent de l'Ibatur". L'escrit també diu, per part de la defensa, que "resulta inexplicable i abusiu que una persona que únicament va ser gerent un any es trobi en una situació molt més gravosa i perjudicial que qui hi va estar més de 4 anys (el cas del senyor Alabern)". El magistrat també remarca l'esforç del lletrat per "qüestionar la veracitat" de la declaració de Morey.

+ VIST