Segueix-nos F Y T R
Son Bordoi

El nou Son Bordoy tindrà 500 pisos econòmics

El Govern aprova una nova exposició pública per al projecte, que s'ha millorat reduint l'impacte i amb més connexions, zona verda i equipaments. S'oferiran llars a 75.000 euros

| Palma |

El projecte més ambiciós per fer habitatges a preus assequibles a Palma comença a caminar. El Consell de Govern aprovà ahir sotmetre novament a exposició pública el projecte urbanístic de Son Bordoy, que s'aturà fa més de mig any per l'oposició que generà el seu impacte. Ara, amb la participació d'entitats veïnals, s'ha transformat el projecte per minvar-ne l'impacte, garantir més espais públics i equipaments socials i millorar les connexions. A la zona situada entre el barri del Molinar i l'autopista de Llevant es preveuen construir 750 habitatges, 250 lliures i 500 de protecció oficial o a preu taxat que s'oferiran a partir de 75.000 euros.

El president Francesc Antich fou l'encarregat de presentar aquesta iniciativa, la "més ambiciosa" en matèria d'habitatge social. El cap de l'Executiu recalcà que mentre que amb el Pacte hi ha una política d'habitatge que permet oferir pisos a preus assequibles per als joves, amb el PP no hi havia cap política i campava "l'especulació" al voltant de Palma. A més, defensà que l'actuació contribuirà a la reactivació econòmica i del sector de la construcció, el més afectat per la crisi. Suposarà una inversió privada de 200 milions per part de la promotora Nuevo Son Bordoy i crearà 2.500 llocs de feina.

El projecte que es presentà ahir permetrà oferir habitatges a un preu taxat de 1.819 euros el metre quadrat, els més baixos del Pla estatal d'habitatge, per a gent que guanyi menys de 45.000 euros a l'any i no tingui pis en propietat. Els de 50 metres quadrats, per exemple, costaran 75.000 euros. La nova proposta, a més, inclou nombroses diferències respecte de la que es va aturar fa mig any. Millora les connexions del barri del Molinar, amb un nou nus de comunicació entre l'autopista i el carrer de Llucmajor, un nou accés des de l'autopista i una via de circumvalació de quatre carrils entre les dues vies.

A més, es preveu la reserva de sòl per construir i adecuar nous equipaments socials, escolars i esportius, tal com demanaven les entitats del barri. S'han agrupat totes les zones verdes i es crea un gran parc públic d'uns 14.000 metres quadrats, tres vegades la plaça Major de Palma. Es redueixen les altures i on n'hi havia set, ara hi haurà planta baixa i tres pisos o planta baixa i quatre pisos. S'eliminen 100 habitatges respecte de la proposta inicial i es projecta la mateixa densitat d'habitatges que hi ha al barri, 66 cases per hectàrea. S'eliminen els blocs oberts enmig del parc i es canvien per illetes de cases tancades amb espais interiors per als habitatges. Es dóna continuïtat a la trama urbana del Molinar, donant sortida als carrers existents i es crea un eix cívic de nord a sud que es proposa fins al mar. També es redueixen a la meitat l'ús de locals de negoci per a petites i mitjanes superfícies. Es preveu un centre comercial devora l'autopista.

El projecte sortirà a exposició pública durant un mes perquè tothom hi pugui presentar al·legacions i, un pic s'aprovi de manera definitiva, la promotora privada que l'impulsa tindrà sis mesos per presentar el projecte d'urbanització, que el Govern haurà d'aprovar perquè després de l'estiu que ve es puguin iniciar les obres.
El conseller d'Habitatge, Jaume Carbonero, afirmà que li agradava tant el projecte urbanístic que ell hi aniria a viure.

El GOB ho critica
El GOB, en canvi, no pensa igual. L'entitat acusà de "mentider" Antich i li recordà que es va comprometre a "no urbanitzar ni un pam més de territori". Per als ecologistes, el president no "prioritza la preservació del territori per davant d'interessos econòmics de lobbies de pressió".

+ VIST