Segueix-nos F Y T R

La llengua i l'educació són el que més preocupa del nou Govern

Els sindicats STEI-i, FE-CCOO i FETE-UGT reclamen al futur president José Ramón Bauzá un pacte polític en matèria educativa i que no “toqui” el Decret de mínims. La CAEB també demana

| Palma |

Els sindicats majoritaris en educació, l'STEI-i, FE-CCOO i FETE-UGT demanaren ahir al futur president del Govern, José Ramón Bauzá, que treballi per aconseguir un pacte polític i social en matèria educativa i que "no toqui el Decret de mínims" que regula l'ensenyament en català. Els tres sindicats, que presentaren la setmana passada una declaració a favor d'un sistema educatiu "obert, realista, concensuat i de país" -que ja han subscrit 35 entitats-, demanaren a Bauzá que es deixin de banda "els antics discursos de confrontació lingüística ja superats".
"Esperam un retrocés important en matèria lingüística i, davant això, demanam responsabilitat i seny al nou president a l'hora de regular", reclamà ahir el president de l'Obra Cultural Balear (OCB), Jaume Mateu. Sobre les intencions dels populars -anunciades durant la campanya electoral- de posar en marxa la lliure elecció de centre i de llengua, "no sé com es pagarà; a més, hi haurà una llengua privilegiada, que serà el castellà, i una de subordinada, que serà el català. Això marcarà una diferència", es lamentà Mateu. La jornada postelectoral d'ahir també deixà opinions com la del Circulo Balear, que mostrà la satisfacció perquè "s'inicia la recuperació de la llibertat política a les Balears"; a més, afegiren que "el canvi en la política lingüística ha de ser tranquil, però ferm".

La CAEB també recordà al partit guanyador dels comicis de diumenge que s'ha de situar "l'educació i la formació com una prioritat", si bé també els reclamaren la "millora de la qualitat dels sistemes educatius i formatius per la seva relació amb el capital humà necessari perquè les empreses millorin la seva capacitat d'innovar i competir". Deixant a banda l'educació, el CAEB també es mostrà "confiada i desitjosa" que els nous gestors de les administracions públiques "apliquin les mesures previstes en el seu programa electoral per reactivar l'economia, enfortir el teixit empresarial i crear llocs de feina". I assenyalaren que és "estrictament necessari que les mesures de gran calat no es facin esperar i siguin executades tant aviat com sigui possible".

Des de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Mallorca, el seu president, Joan Gual de Torrella, volgué destacar que "les majories absolutes que ha aconseguit el Partit Popular atorguen a la formació una gran responsabilitat". Amb tot, Gual aposta perquè "els governants obrin un diàleg amb la societat per tal de recuperar el pols econòmic, un diàleg que generi confiança i il·lusió com a requisits per remuntar la situació". La Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM) mostrà el convenciment que la nova executiva "retornarà a les petites i mitjanes empreses el paper que els correspon, com a principals generadores de feina i riquesa". I es mostraren il·lusionats perquè Bauzá "ens anuncià durant la campanya una llei per donar suport als autònoms i a les petites i mitjanes empreses".

El sindicat USO, en les seves valoracions d'ahir, apostà per "un canvi radical de les polítiques antisocials que s'han realitzat, de manera especial, el darrer any". I també demanà que els nous representants dels ciutadans als organismes públics "mostrin receptivitat cap a les incipients manifestacions protagonitzades per joves del moviment 15-M". Asaja, segons explicà el seu president, Biel Company, creu que "seria una presa de pèl que el PP no recuperàs la Conselleria d'Agricultura, compromís adquirit per Bauzá amb el sector agrícola en la campanya".

+ VIST