Segueix-nos F Y T R
Jaume Bonet, en vaga de fam pel català

En vaga de fam per la llengua

Jaume Bonet, de Jubilats per Mallorca, ja fa més d’un dia que no menja. Pretenen convèncer els diputats del Partit Popular que no votin contra el català al Parlament

Jaume Bonet, que pertany a Jubilats per Mallorca, a l'habitació habilitada al casal Can Alcover, on té lloc la vaga de fam. | J. Morey.

| Palma |

Jaume Bonet ja ha complit el seu primer dia en vaga de fam. S'ha instal·lat, amb el vistiplau de l'Obra Cultural Balear, a Can Alcover i des de dimecres a les vuit del vespre només beu aigua. La intenció de Bonet, a qui més endavant s'afegirà Bartomeu Amengual, és aconseguir que els parlamentaris del Partit Popular canviïn d'opinió i no aprovin la modificació de la Llei de la funció pública, que converteix el català en mèrit i no en requisit, com fins ara.

"Estam segurs que hi ha molts de parlamentaris que no tenen com a objectiu aniquilar la nostra llengua", explicà Bonet, qui afegí que "no tenim constància que hi hagi parlamentaris del PP decidits a votar-hi que no, però sí que sabem que n'hi ha una partida que no hi estan a favor".

La vaga de fam és indefinida, però hi ha preparat un equip mèdic que en farà el seguiment de manera desinteressada.

Jaume Bonet, qui abans de començar la vaga de fam es va beure un suc de pastanaga, explicà que feia dies que menjava poc. "Una vaga de fam no és un dejuni de salut, i allargar-la sempre comporta perill... No em vull morir, però volem jugar fort. No volem que ningú passi pena per nosaltres", assegurà.

Respecte del fet que el Partit Popular hagués inclòs en el programa electoral convertir el català en mèrit, Bonet assenyalà que també era una promesa no modificar la Llei de normalització. "N'havien d'incomplir una obligatòriament, hauria pogut incomplir l'altra", digué.

Així mateix, Bonet recordà que cap majoria parlamentària cojuntural no té dret a vulnerar la Declaració Universal dels Drets Lingüístics. "La democràcia no és la dictadura de la majoria. Si tenim en compte el cent per cent del cens electoral, només el 30% donà suport al PP", digué.

Maties Oliver, president del col·lectiu Jubilats per Mallorca, va justificar la necessitat de lluitar contra els atacs que està patint la llengua pròpia de les Illes Balears i va recordar, per exemple, que ha minvat la presència del català a IB3. Sol·licità als diputats que el dia de la votació al Parlament llueixin un llaç amb la senyera.

Durant la roda de premsa, que va tenir lloc ahir dematí a Can Alcover, un grup de persones majors de les Veles varen voler donar suport als vaguistes i varen deixar constància del seu rebuig a la modificació impulsada per l'Executiu de José Ramón Bauzá.

Maties Oliver i Jaume Bonet convidaren tots els ciutadans que vulguin acudir al casal de Can Alcover a acompanyar durant unes hores el vaguista. De fet, és previst que Bonet gaudeixi de companyia durant la totalitat de les hores, tant de dia com de nit.

+ VIST