Segueix-nos F Y T R
retalls a sanitat

Els sanitaris del Joan March, encesos

Els empleats de l’hospital continuen la tancada indefinida contra l’anunci del Govern de clausurar el centre enguany

Un gran llaç negre cobreix la façana de l’hospital situat a Caubet. | J.Morey.

| Palma |

Els treballadors del Joan March estan en peu de guerra contra les retallades. Una vintena de facultatius continuen tancats al hall de l'hospital en protesta per l'anunci del Govern Bauzá de clausurar el centre. La mesura, inclosa dins l'anomenat Pla d'equilibri econòmic, també preveu el tancament de l'hospital General.

Joan Palou, representant de CCOO, assegurà ahir que els treballadors "continuaran lluitant" fins que el Govern "recapaciti". "És incomprensible tancar un hospital en ple rendiment, actualitzat i amb una plantilla preparada", remarcà. Els empleats faran avui una assemblea per tal de concretar mobilitzacions i marcar les línies de la tancada indefinida, engegada dilluns vespre. "El que proposen és absurd i no afluixarem", asseverà.

Palou, que també és treballador del centre hospitalari, afirmà que el tancament ha deixat glaçat tothom. "Ningú no ens n'havia dit res. Ho sabérem mitja hora abans de l'anunci del Govern. Ens agafà a tots per sorpresa", subratllà, i qualificà la mesura "d'improvisada". "La gent està molt trista i no entén res", hi insistí.

Dret a la sanitat

El PSIB-PSOE indicà, per part seva, que el PP "té per objectiu destruir el dia a dia de l'estat del benestar". Vicenç Thomàs, diputat socialista, digué que amb el pla de retallades "els ciutadans ja no tindran una sanitat universal, gratuïta i de qualitat". "El Govern ha decidit modificar la sanitat d'aquest país per fer-ne dos models: un per als que se la poden pagar i que estan sent empesos a la privada i una altra per a la resta, als qui condemnen a tenir una sanitat de beneficència", sentencià l'exconseller de Sanitat.

El PP, però, torna a reafirmar les línies del pla presentat. Mabel Cabrer, portaveu del grup popular, lloà el "coratge" de Bauzá "per posar en marxa mesures díficils en moments molt complicats". "Entenc com és de difícil per un Govern prendre aquestes decisions, però s'han de pagar sis milions d'euros de deute i hem de complir amb l'objectiu del dèficit de l'1,5%", ho justificà Cabrer. També confirmà que Bauzá ha demanat una compareixença voluntària en el Parlament per explicar el pla d'ajust. La compareixença tindrà lloc, previsiblement, el proper dimarts, dia 8.

A banda del tancament dels dos hospitals, el Pla d'equilibri de l'Executiu inclou, entre d'altres mesures, l'augment d'hores a funcionaris, que passaran de 35 a 37,5 hores, la suspensió de nomenaments d'interins i l'aturada de contractació laboral. En total, el Govern preveu reduir el dèficit 347,9 milions, a través de la reducció de 263,6 milions de despesa i l'increment dels ingressos amb 84,28 milions.

+ VIST