Segueix-nos F Y T R
conselleria d'educacio ocupada

Educació, ocupada

Prop de 30 universitaris arribaren al despatx de Bosch. Hi hagué dos contusionats. La Policia Nacional els desallotjà, els identificà tots i confiscà una càmera de fotos per enviar al Jutjat

| Palma |

Una quarantena d'universitaris ocupà ahir durant una hora diferents despatxos de la Conselleria d'Educació en el marc de la jornada de protesta contra les retallades a les aules.

La manifestació per les quatre primeres plantes de la seu de la Conselleria acabà amb gairebé 30 joves identificats per la Policia Nacional. A més a més, dues persones denunciaren haver rebut cops en la brega que es desfermà per accedir al despatx del conseller Rafel Bosch. Es tracta d'Aina Rodríguez, cap de gabinet del conseller, qui intentava barrar el pas als joves perquè no hi entrassin; i el xeremier Pau Mas, qui va rebre una empenta d'aquesta assessora al pit.

Tot i que les versions són contraposades, testimonis presencials dels fets i un vídeo enregistrat amb càmera fotogràfica demostren tres coses: primera, en la brega per accedir al despatx, exactament a les 13.22 hores, es crea un embut davant la porta, i Aina Rodríguez, que intenta tancar-la, fés estamenejada per la força dels manifestants; segona, l'assessora Rodríguez copeja Pau Mas, concretament amb la mà dreta, i es fa mal al canell; tercera, un professor de la UIB que participa en la protesta agafa Rodríguez per darrere per tranquil·litzar-la.

Així acaba la baralla. Rodríguez se'n va de la sala central que dóna accés als despatxos fent gestos de dolor i tocant-se el canell dret. Un tècnic del departament llavors exclama: "Han entrat sense demanar permís, a la força, això no es fa".

En aquest moment, la Policia Nacional ja havia alertada dels fets. Devers les 13.40 hores, comparegueren dues dotzenes d'agents a la quarta planta de la seu de la Conselleria, just on es registraren els incidents. S'hi trobaren els devers 35 universitaris ocupes, els quals estaven asseguts en terra intercalant la lectura d'un manifest reivindicatiu amb consignes, com "Bauzá, cabró, retalla't un colló" i "Menys policies, més educació".

Els agents els comminaren a abandonar tot d'una la seu de la Conselleria. Malgrat que els estudiants no hi accediren de gust, el desallotjament no registrà incidents. I és que, davant l'aclaparadora presència policíaca, els joves s'alçaren motu proprio.

Alhora, els agents els anaren escortant fins a la porta de la Conselleria, de manera que el darrer agent sortí de la seu a les 13.57 hores i donà per acabada a l'ocupació. Ja fora, la Policia els identificà tots, si bé ahir encara no se sabia si serien denunciats. A més a més, la Policia escorcollà els estudiants a la recerca de càmeres fotogràfiques i va esborrar les imatges preses a l'interior de la Conselleria, tot justificant-se que podien mostrar "documents confidencials i interns". Així mateix, confiscaren directament la càmera d'un altre manifestant, qui s'encarà amb els agents, tot retraient-los que li estiguessin "robant". Els agents, però, li explicaren que la càmera serà ara enviada al jutge i que ja li serà retornada en el futur. Ja l'horabaixa, els estudiants tornaren a protestar davant la Conselleria.

+ VIST