Segueix-nos F Y T R
11s2012

L’assemblea illenca naixerà sense CxI i amb l’escepticisme d’independentistes

Continuen els contactes per a la creació d’una plataforma similar a l’entitat catalana, però pateix les primeres crítiques

Marxa de la Diada de Mallorca, l’any passat. | PERE BOTA

| Palma |

La plataforma per aglutinar els nacionalistes de les Illes naixerà en breu, però ja d'entrada amb les primeres baixes. I és que Convergència per les Illes (CxI) no fa comptes enviar cap delegació a la reunions constituents de l'assemblea. Tal com revelà ahir Josep Melià, el seu partit no ha estat convidat explícitament a acudir-hi. Malgrat que reconeix que la seva formació "estudiaria" la possibilitat d'integrar-se a l'assemblea (que encara no té nom), ho veu impossible "si fa mimetisme de Catalunya". Així mateix, recordà que per CxI el subjecte polític "són exclusivament les Illes Balears".

A més a més, Convergència és a punt d'acabar el seu procés de confluència amb la Lliga Regionalista. Amb aquesta fusió, CxI modificarà a la baixa el seu perfil nacionalista i prendrà l'autonomisme i el regionalisme com els dos elements identitaris. Resulta evident, per tant, que qualsevol cosa que soni a pancatalanisme provocarà rebuig en la nova formació, que encara no s'ha constituït.

Pel que fa a l'Esquerra Independentista de Mallorca (EIM), entre els quals hi ha Arran, SEPC i Endavant, observen amb "interès fluix" el naixement de l'assemblea. Des de l'EIM ho defensen així: "Estam a favor de la unitat popular i de la confluència de forces, que ara per ara veiem necessària amb els moviments que rebutgen les retallades socials".

És per això que l'EIM sí que enviarà una delegació, demà, a la reunió preparatòria de la futura plataforma. Ara bé, l'escepticisme és la tònica entre els militants i simpatitzants de l'EIM.

De fet, ahir foren molts els comentaris d'obert rebuig cap a la plataforma provinents des d'aquest moviment polític. Diferents veus, mitjançant la xarxa social Twitter, qualificaren la plataforma com a "començar la casa per la teulada", a més d'"imitar estructures i processos d'altres territoris, encara que la realitat és diferent de les Balears; fins i tot entre cadascuna de les quatre illes".

També sorgiren veus apuntant que, si es tracta de coordinar la manifestació de la Diada de Mallorca, ja existeix la Plataforma 31-D, creada ad hoc. I és que els moviments per crear una l'assemblea nacional a les Illes generà un ampli debat en les xarxes socials, com també ho féu a la web d'aquest diari. És per això que la reunió de demà tindrà lloc entre una àmplia expectació en el món nacionalista.

Demà es reuneix al monestir de la Real

La trobada de demà tindrà lloc al monestir de la Real a les 18.00 hores. Aquesta reunió servirà per anar definint el caràcter de l'assemblea, com ara la participació de Menorca i les Pitiüses (probablement mitjançant una coordinació interinsular).

També s'haurà de continuar debatent sobre el nom, que dependrà de la relació que vol mantenir amb l'Assemblea Nacional Catalana i de si és exclusivament mallorquina o interinsular.

En tot cas, Maria Antònia Font, sindicalista de l'STEI-i i impulsora de la plataforma a títol individual, explica que la primera reunió amb representants de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) tingué lloc a final d'agost amb el fi de coordinar l'assistència a la marxa des de les Illes, tot fent-ho amb pancarta pròpia i unitària ("Illencs pels Països Catalans").

Anna Masó i Odette Vi-nyes, membres del secretariat nacional de l'ANC, es desplaçaren des de Barcelona a Palma per participar en la reunió i explicar com fan comptes treballar des de l'ANC la realitat dels Països Catalans, com també per perfilar quin grau de col·laboració hi haurà.

+ VIST