Segueix-nos F Y T R
Finançament autonòmica

Bauzá reclama a Rajoy la millora del finançament, però no se li queixa del càstig al pressupost

Diu que la Conferència de presidents no n’era el lloc. A fora, reitera que els comptes són injusts amb les Illes, però anuncia que ja negocia amb Montoro l’increment d’inversions i es mostra “convençut” que milloraran

Bauzá, en la compareixença posterior a la Conferència. | Juan Carlos Hidalgo

| Palma/Madrid |

El president José Ramón Bauzá aprofità ahir la Conferència de presidents per demanar al cap de l'Executiu estatal, Mariano Rajoy, que activi la reforma del sistema de finançament perquè l'actual és "injust, opac i interpretable". Bauzá, però, no es queixà en la reunió de la retallada d'inversions que pateixen les Illes en el projecte de pressuposts de l'Estat, tot i que els havia qualificat d'"absolutament injusts".

Ahir, segons reconegué ell mateix després de la trobada, no plantejà aquesta queixa perquè no figurava en l'ordre del dia de l'encontre ni el fòrum que es portà a terme al Senat n'era l'adequat. A fora, afirmà que cap president no se'n queixà, recalcà que la distribució pressupostària no li sembla "justa", però anuncià que la solució s'ha de negociar "bilateralment" amb el Govern de l'Estat, i avançà que ja s'està fent feina amb el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, per resoldre la situació. En aquest sentit, es mostrà "convençut" que el repartiment pressupostari "millorarà" i, durant la tramitació parlamentària, s'incrementaran les inversions estatals previstes per a les Illes.

"M'alegr que sigui tan optimista, li desitj el millor", digué la presidenta de Castella-la Manxa i secretària general del PP espanyol, María Dolores de Cospedal, que comparegué després de Bauzá, i que demanà que no s'obrís un debat estatal sobre les inversions.

De fet, ni Bauzá ni cap altre president autonòmic del PPque s'havia mostrat crític amb els pressuposts de l'Estat no alçà la veu en la Conferència de presidents ni tampoc en el sopar que havien tingut amb Rajoy el dia abans a la seu dels populars.

Millora del finançament

De la Conferència de presidents, que tenia per objectiu deixar clar a la Unió Europea el compromís de totes les comunitats per complir amb el dèficit, en sortí aquest compromís, tot i que Rajoy anuncià que es revisarà el repartiment d'aquest objectiu al 2014 perquè les comunitats no hagin d'assumir-ne la major part com fins ara. A la vegada, també sortí de la trobada un segon acord unànime per analitzar el sistema de finançament autonòmic en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera per a una possible revisió.

En la compareixença, Bauzá defensà que el seu objectiu és que hi hagi un finançament "transparent" i "just" i que els ciutadans de les Illes puguin estar "en les mateixes condicions que qualsevol altre ciutadà". "No volem més que ningú, però tampoc menys que ningú", assegurà, i va recordar que les Illes aporten a l'economia espanyola "un plus important" i, a més, són "contribuents nets" al sistema de finançament autonòmic.

El president, així mateix, exigí l'aprovació d'un nou règim especial de Balears per compensar la insularitat i demanà que, en el marc del Consell Econòmic i Fiscal que ha d'analitzar el sistema de finançament, també es revisin els "incompliments" de l'Estat dels compromisos adquirits amb l'Arxipèlag, com les inversions fixades en l'Estatut o convenis com el de carreteres, que es deixaren de banda de manera unilateral.

Possible increment d'imposts

El cap de l'Executiu no descartà un nou increment dels imposts quan li preguntaren per aquesta opció si no augmenten les partides del pressupost de l'Estat per a Balears. La "possible matisació" ja es veurà, va dir, i apuntà que no té "intenció" d'apujar els tributs, però "el que s'hagi de produir ja es veurà en els propers comptes", indicà.

Al marge d'això, Bauzá destacà que la Conferència de presidents envià un missatge d'unitat perquè constata que no es podrà sortir de l'actual situació econòmica si cada un "va pel seu costat". "Avui -per ahir- tots els presidents autonòmics hem decidit dir sí a aquest document, hem decidit treballar junts i hem dit que les comunitats autònomes no som un problema i que volem ser part de la solució", assegurà el popular, qui destacà que es va donar un "missatge d'unitat i de confiança a les persones i a la Unió Europea".

Compliment del dèficit

Al mateix temps, el popular reivindicà el "compromís" del seu Govern per complir amb la reducció del dèficit com una "mostra de solidaritat" amb tot l'Estat. Segons Bauzá, el compliment de l'objectiu de dèficit permetrà generar confiança en els mercats i "evitar problemes en el futur". Subratllà que el seu Govern ha fet "un gran esforç, un gran treball" a l'hora de reduir despesa i les Illes Balears estan complint els compromisos. A la vegada, assenyalà que aquest control del dèficit s'ha de combinar amb reformes estructurals com les que impulsa el Govern de l'Estat i volgué donar el seu "suport explícit" al president espanyol, Mariano Rajoy.

+ VIST