Segueix-nos F Y T R

El PP rebutja eliminar sous de diputats

Santiago i Barceló feren ahir la proposta, que el PP rebutjà immediatament. | J. Torres

| Palma |

La proposta de PSM-IV-E d’eliminar bona part dels sous dels diputats del Parlament i restringir-los a alguns no prosperarà. El PP, partit majoritari, la rebutjà immediatament i la considerà “demagògica”. Els populars serien els més perjudicats per una mesura similar a l’aplicada per la número dos del PPestatal, Dolores de Cospedal, a Castella-la Manxa i que suposaria retallar un terç del que es paga en sous i estalviar un milió d’euros a l’any.

La iniciativa presentada ahir per Biel Barceló i Fina Santiago provocaria que bona part dels diputats (sobretot del PP i el PSOE) deixassin de cobrar sou i passassin a percebre dietes molt inferiors. S’ofereix com a alternativa a l’anunci del PP, que no ha acabat mai de concretar, de reduir el nombre de diputats. La coalició manté que es pot reduir despesa sense reduir representativitat. Iés que, segons ells, el PPusa l’estalvi com a excusa i només cerca tenir més fàcil l’obtenció de majories absolutes.

Fins ara, els 59 parlamentaris poden optar per cobrar dietes (20.716 euros a l’any)o per tenir una “dedicació plena” i cobrar un sou (74.131 euros bruts a l’any la presidenta, 62.044 euros anuals els altres quatre membres de la mesa i els tres portaveus de grup, 58.786 els portaveus adjunts, 57.582 els portaveus dels grups a les 13 comissions i 53.305 els diputats rasos). La dedicació plena no vol dir exclusiva. Els diputats no poden cobrar un altre sou públic, però sí que poden tenir ingressos privats. Això fa que siguin pocs els que opten per les dietes (segons PSM-IV-E serien set:els presidents dels consells i algun funcionari), tot i que el Parlament no fa públic qui cobra sou i qui dietes.

PSM-IV-E proposa convertir les dedicacions plenes en exclusives (impedint altres ingressos)i, alhora, limitar-les. Només les cobrarien els membres de la mesa, els portaveus dels grups i un mínim de diputats per grup (un o dos com a mínim i un màxim de vuit o nou en funció de la dimensió del grup). Si ara sols set cobren dietes, passarien a ser uns 25, fet que provocaria un estalvi d’un milió anual en sous (un terç del que es paga).

La coalició també reclamarà que es facin públics els ingressos dels diputats i que els consellers deixin de cobrar dietes per acudir al Parlament (cobren 223 euros per ple i 117 per comissió). A més, presentarà mesures per afavorir la participació directa de la ciutadania (l’escó ciutadà, en diuen)i una reforma de la llei electoral.

Però la portaveu del PP, Mabel Cabrer, ja deixà clar immediatament que no acceptarà la principal proposta de PSM-IV-E, la d’eliminar sous de diputats. La considerà “demagògica” perquè “els únics que perjudicaria és el PSOE i el PP”. I criticà que la coalició no accepti la proposta del PPper reduir diputats, una iniciativa que tampoc no podrà prosperar amb el rebuig actual de l’oposició.

+ VIST