Segueix-nos F Y T R
si a la nostra llengua

El decret de llengües no arribarà a les aules fins al curs 2015-2016

| Palma |

El decret pel qual es regula el tractament integrat de les llengües als centres docents no universitaris de les Illes Balears no arribarà a les aules fins al curs 2015-2016.

Així ho indica la disposició transitòria tercera d'un nou esborrany del decret, que inclou dos punts nous en què s'apunta quins són els plans de la Conselleria d'Educació. El primer punt diu que "durant el curs 2013-2014 i 2014-2015 es continuarà aplicant el Pla pilot plurilingüe, voluntari per als centres". I el segon, que "a partir del curs 2015-2016 s'adequaran els projectes lingüístics als nous projectes de tractament integral de llengües". És a dir, que no serà fins a l'inici de la pròxima legislatura que el Govern del PPpodrà fer efectiva la seva promesa electoral.

Cal recordar que el conseller d'Educació, Rafel Bosch, anuncià el mes de novembre passat durant una intervenció a Intereconomía que el curs 2013-14 es canviaria "el model d'immersió amb el nou decret". I afegí que serviria per garantir "la presència de les dues llengües oficials i de l'anglès a tot l'ensenyament".

Bosch es defensa

Després que l'STEI-i fes públic ahir el contingut de part del nou esborrany, el conseller d'Educació, Rafel Bosch, reaccionà immediatament a través de Twitter. "Continuam amb la tramitació del decret per al plurilingüisme als centres educatius. Implantació de manera progressiva a partir del curs 13-14", va escriure a la xarxa social. Amb aquestes paraules, el conseller intentà jugar a despistar i tranquil·litzà alhora els sectors més radicals del PP.

Però una cosa és el Pla pilot plurilingüe, que enguany ja s'ha posat en marxa a 39 centres de les Illes; i una altra és el decret de tractament integral de llengües, que s'està tramitant i que acabarà amb la possibilitat que les escoles que ho vulguin puguin aplicar la immersió lingüística. L'esborrany del tractament de llengües no en deixa cap dubte i els centres hauran d'adequar els projectes lingüístics a la nova normativa "a partir del curs 2015-16", tot i que el decret estipuli també que els cursos 2013-14 i 2014-15 es continuarà aplicant un pla pilot que a dia d'avui ja funciona.

Des del sindicat STEI-i recordaren que aquest retard possiblement estigui provocat pel fet que la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE) tampoc no es podrà aplicar fins al curs 2014-15 o 2015-16.

Normatives actuals

El sindicat, així mateix, recordà que aquest futur decret entra en conflicte amb normatives actuals, perquè preveu "consultes als pares i mares fora dels òrgans de govern dels centres". I afegiren que "no es fa una consulta al professorat, que és, per llei, qui ha de participar de totes les decisions pedagògiques del centre".

Dilluns a les 11 del dematí, la Junta de Personal Docent no universitari ha estat convocada per la Conselleria a una mesa tècnica en la qual es debatrà el decret de tractament de llengües, com també l'avantprojecte de llei de convivència.

+ VIST