Segueix-nos F Y T R
si a la nostra llengua

9-M: Primera acció simultània en defensa de la llengua als Països Catalans

Més de 500 entitats donen suport als actes de dissabte, que s’han convocat a tot el territori

D’esquerra a dreta: Margalida Homar (OCB), Maria Antònia Font (STEI-i) i Magda González (Assemblea de Mestres i Professors en Català), ahir durant la roda de premsa a l’STEI-i.

| Palma |

L'atac a la llengua catalana que estan duent a terme els governs balear, valencià i estatal ha aconseguit que aquest dissabte els Països Catalans portin a terme la seva primera acció simultània en defensa de la llengua pròpia. Des de la Catalunya Nord passant per les Balears i acabant pel País Valencià, el moviment d'Enllaçats per la Llengua realitzarà la seva acció més important d'ençà que fa un any sorgí a l'IES Albuhaira de Muro. El llaç quadribarrat ha traspassat, després d'un any, la mar balear i arriba dissabte amb força a la resta de Països Catalans. Més de 500 entitats donen suport als diferents actes que es faran, des de concentracions reivindicatives fins a concerts i llaços humans.

Durant la roda de premsa d'ahir, els impulsors de la jornada -STEI-i, Assemblea de Mestres i Professors en Català i Obra Cultural Balear (OCB)- explicaren quins seran els actes que han plantejat per a la diada de dissabte. A partir de les 10 del matí, tindrà lloc una reunió extraoficial del Consell Social de la Llengua Catalana, que l'actual Govern del PP no ha convocat mai, tot i tenir la protestat de fer-ho i ostentar-ne la presidència i part de la vicepresidència. A la trobada de dissabte a la Riera (UIB), el Govern no hi ha confirmat la presència, si bé la intenció dels organitzadors és reactivar aquest òrgan, important per al procés de normalització. Un cop acabat el Consell, a les 12.30 hores s'ha convocat una concentració davant del Consolat de Mar, on es llegirà el manifest d'Enllaçats, que s'ha consensuat a tot el territori.

A Menorca, a les 20 hores, es realitzarà un acte reivindicatiu al Teatre del Mercadal. També hi haurà música, cançons, glosat, rock, parlaments i lectura del manifest.

A Eivissa es durà a terme el V Campionat Mundial d'Scrabble en català i el concurs de fotografia "Fotoenllaça't".

La de dissabte serà la primera passa coordinada , però no la darrera. "Enllaçats per la Llengua" prepara una reunió amb els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats per transmetre'ls el malestar per les polítiques en contra de la llengua catalana que s'estan realitzant. La següent passa que es farà ja a final de curs serà traslladar la problemàtica del català davant de les autoritats europees per tal de cercar-ne la complicitat.

Per conèixer en detall tots els actes programats en el territori de parla catalana, se'n pot trobar més informació a www.exllengua.blogspot.com.es. En aquest mateix web també es pot signar el manifest a títol individual o com a entitat, i de moment ja hi ha 4.300 firmes.

+ VIST