Segueix-nos F Y T R
PP i llengua

Bosch subvenciona amb 70.000 euros els llibres de text en modalitats balears

Puntualitzen que la voluntat de l'Executiu està compromesa amb les "modalitats insulars reconegudes estatutàriament dins la llengua catalana pròpia de les Illes"

| Palma |

El conseller d'Educació, Rafel Bosch, confirmà ahir que destinarà 70.000 euros a subvencionar llibres de text editats en les modalitats lingüístiques balears. Concretà que els materials inclouran "lèxic específic de les modalitats lingüístiques pròpies de les Illes, encara que els manuals escolars mantindran com a base el català estàndard".

Les paraules de Bosch arriben després de la reunió de dilluns amb els membres de la fundació Círculo Balear, a qui informaren primer de la decisió, ja que aquesta havia estat una de les moltes peticions fetes des de l'entitat i que José Ramón Bauzá s'havia compromès a complir.

Així doncs, ara la famosa frase de Bauzá "aquí deim tassó i no got" es podrà incloure en els llibres de text, tal com ell ho pretenia.

Durant el ple parlamentari d'ahir, Bosch comentà als periodistes que els llibres seran "en les modalitats insulars reconegudes dins l'Estatut de les nostres illes" i que la convocatòria d'enguany, de 70.000 euros, és la segona d'aquest tipus que es fa. Aquesta segona convocatòria, precisà Bosch, disposava d'una major aportació que la primera, que, com és de suposar, quedà deserta perquè cap d'aquests materials no ha arribat aquest curs a un centre illenc. Aquesta vegada, però, la xifra que s'ofereix és prou important perquè, tal com comentà el conseller, "a dia d'avui ja hi ha 7 editorials interessades. Alguna d'aquestes és molt important en l'àmbit espanyol i ja feia adaptacions de les nostres illes". Afegí que "també n'hi ha d'altres més petites en l'àmbit insular".

Segons Bosch, aquest canvi en els materials didàctics es fa amb uns objectius molt clars, al seu entendre: "el que es pretén és que dins del que fixa l'Estatut, de promocionar la llengua catalana dins els centres, també tinguem la sensibilitat de tenir en compte, de recuperar i de preservar expressions pròpies del menorquí, de l'eivissenc, del formenterenc o del mallorquí".

Si no canvia el currículum escolar, els nous llibres de text estaran disponibles per al proper curs, segons el conseller, que detallà que els manuals subvencionables poden referir-se a qualsevol matèria i els seus continguts lingüístics estaran supervisats per l'Institut d'Estudis Baleàrics.

Aquest diari s'ha posat en contacte amb els delegats de diferents editorials per confirmar la notícia i aquestes no han volgut confirmar-la a l'espera d'ordres de les seus centrals de Madrid per poder donar-ne més informació.

La UIB diu: "Farem el ridícul"

A la Universitat, en canvi, ho tenen clar. El cap del Departament de Filologia de la UIB, Joan Antoni Mesquida, afirmà que "farem el ridícul a tot Europa. És una vergonya des del punt de vista acadèmic el que volen fer". La UIBés, segons l'Estatut el màxim òrgan consultiu en matèria lingüística del Govern balear, si bé l'Executiu de Bauzá no ho recorda. Tal com explicà Mesquida, "ens ha vingut de nou, el que diuen és una fal·làcia. No ens fan cas en absolut i faran el ridícul més absolut, actuen contra el que diu una institució científica".

Pel filòleg, "la llengua catalana té un estàndard i un model composicional on ja hi ha incloses el que en diuen modalitats". Afegí que el que plantegen "és un debat sense fonament científic i sols un criteri polític". A més, indicà que l'Institut d'Estudis Catalans "ara ja recull formes balears que abans no estaven incloses en el diccionari".

De la seva banda, el president d'Esquerra Mallorca, Joan Lladó assegurà que Bauzá continua amb la tàctica "de divideix i venceràs amb l'objectiu d'arraconar la identitat dels illencs. Mai cap president de les Illes Balears no havia estat tan subaltern de Madrid i de la brunete mediàtica".

+ VIST