Segueix-nos F Y T R

Un rectorat estibat i enllaçat de verd dóna la benvinguda al curs universitari

Els docents i la Plataforma Unitària de Defensa de la Universitat Pública han reivindicat la seva disconformitat amb les reformes educatives del Govern. | dBalears.cat

| Palma |

El quart dia de la vaga indefinida de docents ha concentrat l'atenció en el campus de la UIB. Poc abans de les dotze del migdia 2.000 manifestants s'han tornat a aplegar per a realitzar una llaçada verda gegant davant l'edifici de Son Lledó, com a símbol del compromís amb l'educació pública i en contra de les reformes educatives del Govern.

Ni la consellera d'Educació, Joana Maria Camps, ni tampoc el president del Govern, José Ramón Bauzá s'han desplaçat a la seu universitària, però sí que hi han anat alguns representants de l'Executiu i també del Partit Popular. S'ha pogut veure per exemple al director general d'Universitats, Recerca i Transferència del Coneixement, Miquel Deyá, qui ha entrat a la sala on tenia lloc l'acte solemne amb tota la processó acadèmica, al marge dels polítics.

Just abans havien entrat la portaveu dels populars al Parlament, Mabel Cabrer, la portaveu adjunta Marga Prohens, i la presidenta de la Cambra, Margalida Durán. La seva entrada ha estat un dels moments on l'esbroncada i els crits dels congregats demanant 'dimissions', s'han fet més forts. Aquest missatge apuntava especialment al Secretari Autonòmic d'Educació, Guillem Estarellas, mentre altres crits reclamaven al rector Llorenç Huguet que sortís. El president de l'Institut d'Estudis Catalans, Joandomènec Ros, ha estat un altre dels assistents a la cerimònia.

Ambient festiu
El renou ha estat tota l'estona molt considerable, fins al punt que a l'interior del rectorat se sentia quasi més una batucada que no ha parat de sonar i els crits de la protesta que no les paraules dels assistents. Entre aquests han destacat alguns membres de la coral universitària, lluint a les solapes llaços quadribarrats i embuts verds, el símbol de la Plataforma Crida.

Abans d'aquest episodi algú ha penjat una camiseta verda de la Crida a la seu del rectorat, la qual cosa ha aixecat els aplaudiments dels nombrosos concentrats, entre docents i membres de la Plataforma Unificada per a la Defensa de la Universitat Pública de les Illes (PUDUP-Illes).

Parlaments
Un altre dels moments claus ha arribat de la mà de la professora de la Facultat de Filosofia i Lletres, Mercè Gambús, qui ha oferit la lliçó inaugural d'aquest període 2013-14. En les seves paraules, Gambús ha aprofitat per saludar primer als que hi havia a fora, protestant per la salvaguarda del model actual d'educació pública, i després ho ha fet a les autoritats presents a la sala.

Així mateix, la professora ha defensat com a tesi vàlida que la conservació del patrimoni d'una comunitat té molt a veure amb la defensa de la seva llengua, una tasca que fins el moment ha comptat amb el compromís de la institució universitària.

Posteriorment, la paraula l'ha presa el director general d'Universitats, Miquel Deyá, moment en el qual la intensitat de la protesta s'ha tornat a revifar, coincidint amb la sortida de dues desenes de doctors que s'han afegit a la marea verda. Deyá ha començat a parlar des del record a la rectora Montserrat Casas, fent palès que amb ella "vam estar d'acord en algunes coses, i en d'altres no".

"Ens ha tocat viure anys difícils, però és necessària la col·laboració entre institucions", ha dit el director general, afirmant que és dels homes que cerquen solucionar els problemes i no crear-ne. Així ha defensat la seva gestió al capdavant de la comunitat universitària, de la que ell també n'és membre.

Per acabar, el rector de la Universitat, Llorenç Huguet, ha recollit el micròfon i ha parlat en últim terme. Huguet ha afirmat que mediarà en la situació que marca en l'actualitat tot el món educatiu de Balears i ha afirmat que farà arribar la necessitat d'establir punts d'acord al Consell de Govern d'aquest divendres. Finalment, la Coral de la UIB ha tengut un últim detall amb els manifestants, sortint a cantar a la marea verda la Balanguera i el Gaudeamus Igitur.

Relacionat
+ VIST