Segueix-nos F Y T R

Jaume Santandreu, a favor de la unió de les esquerres

El cap de Can Gazà deixa clara la seva postura pel que fa al progressiu acostament d'Esquerra cap a MÉS

Lladó i Santandreu, plegats en el marc de la campanya de denúncia de l'espoli fiscal que pateixen les Illes. | E. CANYELLES

|

El director de Can Gazà, Jaume Santandreu, publicà fa uns dies al seu blog un apunt que sota el títol "ERC s'ha d'unir al gran pacte d'esquerres" analitza l'actual panorama polític imperant a les Illes, i proposa com a solució possible la via de la unió de l'esquerra del país en un front comú per impedir una nova majoria absoluta del Partit Popular.

Santandreu escriu com parla habitualment, sense embuts. El capellà, escriptor i activista recorda la seva condició de "membre número 1 d'ERC a Mallorca" per "alçar la meva pobra i escanyada veu de lluitador de base" i afirmar que "ERC s'ha d'unir al gran pacte d'esquerres. Ulls clucs, sens dubtes, ni manies".

El motiu d'aquest moviment necessari per a molts és que "vivim un moment molt delicat i definitiu per al nostre poble. Estam patint una dictadura de facto més terrible que la dictadura franquista, mare i mestra de la present tirania", indica.

Segons això, la insensibilitat dels governants davant declaracions contundents i manifestacions i vagues multitudinàries obliga a donar-ho tot per perdut fins a la propera cita electoral, moment en el qual els vots hauran de validar o reprovar l'actuació del Govern Bauzá. "A les pròximes eleccions ens ho jugarem tot a una sola carta. Tot vol dir identitat, llengua, cultura, història, progrés, llibertat, futur, ... Els partits polítics que de tot cor bregam per la nostra pàtria no podem fallar. No tendríem perdó d'aquell que és més que déu: el nostre poble".

"Salvar el poble del naufragi"
En un altre punt de l'escrit Santandreu manifesta que "tant sols importa l'objectiu de salvar el poble del naufragi. Per a una gesta tan urgent i necessària ens hem d'unir, si cal, amb el mateix diable", fent referència a certes veus de l'entorn dels republicans que mai han vist amb bons ulls una relació més propera amb altres segments del sobiranisme illenc.

"Estic divorciat del PSM i de l'Església, però per salvar el nostre poble cantaria la Balanguera braços en creu" arriba a dir el lluitador pels drets dels exclosos a aquest apunt certament inspirat.

Queda clar que ara no és l'hora de primfilar estratègies ni tàctiques. "Es tracta d'enderrocar el fill bord de la dictadura franquista", manifesta Santandreu. "Retornar al poble el tresor que els feixistes li han robat", independentment del lloc que la resta de formacions els deixin ocupar a Esquerra dins la reedició d'un nou gran pacte.

"Si els amfitrions ens fan seure dins la cuina, són ells que queden malament davant l'únic amo i senyor que ens pot jutjar, el poble. Fa 5O anys que practic la jugada amb els marginats: en el moment d'entrar has de callar i posar cara de pobre. Qualsevol cosa per tal d'entrar. Llavors, quan ja ets dedins, és l'hora de fer valer els teus drets i principis. És de caçadors imbècils discutir per la pell abans de capturar la fera", adverteix.

Relacionat
+ VIST