Segueix-nos F Y T R

MÉS planteja més de 150 esmenes als comptes de 2014 redactats per l'Executiu

| Palma |

La coalició ecosobiranista MÉS ha presentat més de 150 esmenes «prudents» i «realistes» als Pressuposts de la comunitat pel pròxim any, amb l'objectiu d'«invertir les prioritats» establertes pel Govern en els comptes públics que ha presentat.

El portaveu dels econacionalistes al Parlament, Biel Barceló, acompanyat pel diputat David Abril, ha explicat que les esmenes pretenen «reforçar la part social, sanitària i educativa» dels comptes autonòmics, perquè la prioritat no siguin «les grans corporacions» i s'atengui a les necessitats dels ciutadans.

Les més de 150 iniciatives presentades, dirigides tant a partides econòmiques concretes com a l'articulat, han estat registrades per MÉS essent «prudents» i «conscients de les dificultats econòmiques». A més, la major part no són «ideològiques», asseguren, sinó que «solucionen problemes molt determinats», pel que Barceló ha esperat que el PP estigui «receptiu» davant aquestes propostes.

Renda bàsica
En aquest sentit, ha esperat que s'aprovi una destinada a incrementar fins als 18 milions d'euros la partida destinada a la renda bàsica, així com les dirigides a reforçar el personal de les àrees de salut i educació. Abril ha assenyalat que, mitjançant aquestes esmenes «llevam doblers d'on hi ha marge per a negociar», especialment d'amortitzacions i interessos bancaris, i, a més, algunes responen a «compromisos» ja manifestats pel Govern, com, per exemple, en relació al finançament autonòmic.

Així, el grup proposa que es retornin els doblers de les sentències judicials de condemnes per corrupció a temes socials, que l'Executiu doni informació pública sobre l'execució dels Pressuposts cada tres mesos o que es reservi el dret de litigi en el cas que la comunitat no arribi a la mitjana de finançament autonòmic i, fins i tot, que actuï davant el Tribunal Constitucional (TC) si existeix algun incompliment per part del Govern central, en relació a les inversions estatutàries o el REB.

Així mateix, reclamen que es deroguin les taxes de la targeta sanitària i de les noves valoracions per la Llei de Dependència o que es millori el sistema de finançament dels Consells Insulars i ajuntaments «eliminant el xantatge del Govern» en relació a la Llei dels Consells, entre altres esmenes.

Per altra banda, a serveis socials demanen que la Renda Bàsica estigui dotada amb un mínim de 18 milions (el Pressupost en contempla vuit) i que es destinin dos milions per a cooperació al desenvolupament.

Més personal
Pel que fa a educació i sanitat, demanen un augment de personal, de les ajudes a menjador, del manteniment dels centres i de la dotació a la UIB, així com la recuperació de la figura del Defensor del Pacient. També creuen necessari, un increment en la dotació dels programes de manteniment dels espais naturals, causar baixa en la partida de 1,5 milions d'euros destinada al Palau de Marivent, i elaborar plans sobre el petit i mitjà comerç, emprenedors i autònoms, indústria, i agricultura ecològica. 

A més, hi ha esmenes per a millorar el pressupost de l'Agència Tributària de Balears, elaborar un pla de xoc contra el frau fiscal -xifrat entre 500 i 1.000 milions d'euros a l'any-, millorar l'estructura de recaptació de l'Agència Tributària, i elaborar un pla de desestacionalització turística. Aquest, segons ha explicat Abril, estaria dotat amb vuit milions d'euros que causarien baixa de la transferència destinada al Palau de Congressos de Palma, que consideren una «hipoteca».

Així mateix, contemplen diferents mesures com la regulació del tot inclòs perquè s'introdueixin productes locals o que els hotels obrin més mesos a l'any. Barceló, qui ha destacat la seva preocupació pel fet que la comunitat tingui 280 milions d'euros en «ingressos negatius» per part de l'Estat o que la comunitat pagui 800 milions d'euros del Fons de Suficiència i el de Garantia, ha posat l'accent en la necessitat que s'aprovin les esmenes destinades a pal·liar els problemes de les persones amb majors dificultats econòmiques.

Així, ha demanat «receptivitat» al PP i ha recordat que quan els populars estaven a l'oposició presentaven esmenes per valor de més de 1.000 milions d'euros, quan les de MÉS no superen els 100 milions. «Si haguéssim fet cas a les esmenes del PP l'endeutament de la comunitat hagués estat el triple», ha dit el portaveu.

+ VIST