Segueix-nos F Y T R

La CUP promou mocions en contra del TIL als ajuntaments de Catalunya

El consistori d'Argentona està governat per CiU.

|

La CUP (Candidatura d'Unitat Popular) ha decidit promoure mocions en contra del Decret de tractament integrat de llengües (TIL) als ajuntaments de Catalunya on governen o tenen algun representant.

La moció que es presentarà, per exemple, el pròxim dilluns a l'Ajuntament d'Argentona (Maresme), i que previsiblement s'aprovarà, és un model d'iniciativa elaborat des de la CUP nacional. El text comença dient que “el Principat de Catalunya comparteix una història comuna amb les Illes Balears, així com amb els altres territoris que conformen els Països Catalans. El més evident d'aquesta història compartida és l'ús social de la llengua catalana”.

Tot i portar més de tres segles d'agressions polítiques cap a la llengua pròpia, “el 2013 ens trobem davant un atac sense precedents a l'ús de la llengua al món educatiu de les Illes Balears”, assegura l'escrit. La moció critica que el nou model educatiu del TIL vol acabar amb la immersió a les aules i que a més cal tenir en compte que s'ha “tirat endavant de manera unilateral pel Govern de Bauzá i sense cap mena de consens”.

És per tot això que el ple de l'ajuntament on es presenti la iniciativa acorda “declarar la voluntat de defensar la llengua catalana, el seu ús social i el seu paper com a eix vertebrador de la immersió lingüística dins el sistema educatiu”. En segon lloc, “declarar el rebuig al TIL aprovat pel Govern de les Illes, per suposar un atac polític a la llengua catalana no consensuat amb la comunitat educativa”. I per últim, “fer arribar aquests acords al Govern de l'Estat espanyol i al Govern de les Illes”.

Per ara ja s'ha aprovat la moció als consistoris de Figueres, Berga, Mataró, Sant Celoni, Arenys de Mar i Vic.

Esquerra
Esquerra Illes ja va fer la mateixa acció a més de 400 ajuntaments del Principat on presentà el passat mes d'octubre una moció on es demanava la derogació del TIL i es donava suport a la vaga indefinida dels docents. La moció també demanava la retirada dels avantprojectes de la llei de símbols i de la llei de convivència per atemptar contra la llibertat d'expressió i pretendre esborrar les senyes d'identitat.

Relacionat
+ VIST