Segueix-nos F Y T R

Aprovada la Llei del sòl que "amnistia" irregularitats urbanístiques

Un operari desmuntant una casa il·legal. | M.A. CA

| Palma |

El Ple del Parlament ha aprovat aquest dimarts la primera Llei del Sòl de Balears, amb les crítiques de PSIB i MÉS, que han qüestionat que la normativa «amnistia» irregularitats urbanístiques perquè regularitza les infraccions prescrites en sòl rústic.

La llei ha comptat amb els vots a favor del PP, i del diputat no adscrit Antoni Pastor. Mentrestant, PSIB-PSOE, MÉS i la diputada Margalida Font han votat en contra i s'han abstingut en els diferents articles de la normativa.

El conseller d'Agricultura, Medi ambient i Territori, Biel Company, ha destacat durant la seva exposició de la llei que sorgeix d'«un text molt consensuat» amb la societat civil i ha considerat que l'acceptació del 40% de les 453 esmenes presentades pels grups parlamentaris i diputats no adscrits suposa haver arribat a un ampli consens en la normativa.

Company ha admès que, no obstant això, no s'ha pogut arribar a un acord en un tema bàsic i que té a veure amb les distintes «formes de veure les coses». En concret, s'ha referit que la normativa legalitza infraccions urbanístiques prescrites en sòl rústic i assentaments al medi rural.

Precisament, el socialista Jaume Carbonero ha acusat al Govern de no haver inclòs l'ordenació del sòl rústic en aquesta llei perquè ho farà en una pròxima normativa agrària i s'ha referit a l'amnistia per als infractors. Carbonero ha criticat que els propietaris de les edificacions il·legals puguin regularitzar-les pagant unes taxes, eliminant la intervenció d'ajuntaments i consells insulars, pel que, per al socialista, la normativa resta competències a aquests organismes.

El diputat de MÉS, David Abril, ha incidit en la idea de la pèrdua de l'oportunitat i la falta de consens, i ha criticat que amb la llei el Govern torna a «perdre el sentit comú» sobre protecció del territori que es va regularitzar fa 30 anys amb la primera normativa sobre aquest assumpte i que es va perdre en el segon mandat de l'expresident del Govern Jaume Matas.

Abril ha criticat que aquesta llei no preveu paralitzar determinats macro projectes urbanístics anunciats. «El nostre petroli és el nostre paisatge», ha apuntat el diputat de MÉS en al·lusió a la frase «el nostre petroli és el turisme» del president Bauzá, sobre els sondejos sísmics.

El batle de Manacor, al seu torn, creu que la normativa és «parcial» i considera que hauria de donar més participació als ajuntaments. Fins i tot s'ha postulat previ al debat la portaveu del grup ecologista GOB, Margalida Ramis, ha criticat l'aprovació d'una llei que afavoreix el creixement, la mercantilització del sòl rústic, i rebaixa els estàndards de sostenibilitat i qualitat de vida.

Relacionat
+ VIST