El comitè d'empresa de CBM, l'empresa concessionària dels informatius d'IB3 Ràdio i Televisió, ha realitzat un comunicat on desmenteix categòricament que els periodistes que fan els informatius de la cadena autonòmica hagin demanat "un model lingüístic propi" ni tampoc "un canvi de model". En aquest sentit, els comunicadors consideren que "el registre comunicatiu adequat és el formal i aquesta fórmula no inclou l'article salat".
Amb la nota pública, els periodistes volen distanciar-se de la direcció d'informatius de l'ens, des d'on s'ha decidit iniciar el canvi lingüístic als espais informatius de la cadena. Sobre això, els treballadors indiquen que els seus caps els insistiren que "el projecte ha de passar pel sedàs parlamentari", perquè fer un canvi de model lingüístic és una qüestió "molt seriosa" i ha d'estar fonamentada en "criteris científics i tècnics".
D'altra banda, els representants dels empleats consideren que qualsevol modificació en la línia de l'expressada "ha de comptar amb un informe de conformitat de la UIB", l'organisme legitimat per l'Estatut en qüestions lingüístiques.
"Els periodistes que feim els informatius d'IB3 sempre informam des de la nostra varietat, sobre la base d'un estàndard i en un registre formal. L'article literari és tan balear com el salat i s'ha utilitzat, històricament, per mostrar formalitat; un estatus lingüístic que trobam a les misses, als textos acadèmics, a aquest comunicat...".
Els periodistes posen d'exemple "pròxim i directe" la tasca que durant anys ha fet TVE a Balears. Sobre aquest precedent d'informatiu públic en la nostra llengua, el comitè d'empresa assegura que "des del primer dia, els seus informatius s'han regit per l'estàndard i mai ningú no ho ha discutit".
Per als treballadors és un fet normal i comprovable a la resta de radiotelevisions autonòmiques que es faci servir un registre estàndard i un to formal. "És impensable sentir una informació a Canal Sur d'Andalusia on es digui 'hesú' en comptes de 'Jesús', per molt que col·loquialment sigui una forma admesa", insisteixen aquests professionals.
Així mateix, aprofiten per a reiterar la necessitat de "recuperar la figura dels lingüistes a IB3, que es regeixin per criteris científics i tècnics, i que assegurin un nivell de qualitat imprescindible a la ràdio i televisió de Illes Balears".