Segueix-nos F Y T R
Monarquia o república

L'independentisme català vol impedir que el relleu a la prefectura de l'Estat malmeti el procés

Concentració amb estelades. | Efe

| Palma |

L’independentisme català ha estat molt atent durant les últimes hores a la notícia de la renúncia del rei Joan Carles, confiant que el relleu al capdavant de la prefectura de l'Estat pugui derivar en una nova situació que afavoreixi els interessos del procés sobiranista.
 
A banda de les manifestacions i concentracions que es produïren en la jornada d'ahir a moltes viles i localitats catalanes, amb un bon nombre de ciutadans al carrer a favor de la república catalana, convocats per entitats com Esquerra Republicana, la CUP o Procés Constituent, altres pronunciaments animaven d'una forma més "directa" a no baixar la guàrdia en un moment que consideren crucial. 
 
És el cas de Catalunya Acció, organització encarregada en el passat de preparar l'esbroncada a l'himne espanyol a diverses finals de la Copa de futbol que duia el nom del rei Joan Carles, i a les quals el monarca hi assistia personalment.
 
Des d'aquest sector qualificaren la figura del rei de "desacreditada", i consideraren la seva abdicació com una oportunitat per obrir una “segona transició” que refermi els lligams entre Catalunya i Espanya, quelcom que rebutgen.
 
'Evitar el divorci'
Deixant de banda la renovació de la institució, creuen que el clima independentista al Principat fou la "raó fonamental" del canvi de titular de la Corona espanyola, un moviment a la despeserada, tenint en compte la "degradada" imatge de Joan Carles, que l'incapacitava per a evitar el divorci entre Catalunya i Espanya.
 
"Cal que l’independentisme català faci visible la seva oposició i rebuig a la coronació de Felip, sobretot quan es produirà amb el nom de Felip VI justament 300 anys després que un altre Felip de nefasta memòria per a la nostra nació ens va sotmetre per la força de les armes".
 
"La causa de la independència de Catalunya està per damunt de borbons i republicans espanyols. Els uns i els altres sempre han estat en contra de la nostra llibertat com a poble", destacaren.

Relacionat
+ VIST