Segueix-nos F Y T R

Balears és la segona comunitat que menys doblers rep de Madrid pel que aporta

De la Fuente, aquest dimecres a Madrid. | Juan M. Espinosa

|

Balears perd cada any 1.483 milions d'euros que el Govern recapta a les Illes però que després gasta en altres comunitats autònomes. Representa una pèrdua del 5,71 per cent del producte interior brut (PIB) el que la converteix en la segona comunitat amb una pitjor balança fiscal, només superada per Madrid, amb un 8'87% del PIB.

Aquests 1.483 milions d'euros que se'n van i no tornen suposa que cada ciutadà de les Illes paga a l'any 1.329 euros d'impostos que en realitat financen serveis d'altres territoris, com sanitat o educació. En el cas de Madrid, cada ciutadà aporta 2.575 euros i en el de Catalunya, situada per sota de Balears, són 1.119 euros per habitant quals aporta. Aquestes són les dades que ha facilitat el director de la Fundación de Estudios de Economía Aplicada (Fedea) i un dels acadèmics que ha dissenyat la metodologia dels comptes públics per territoris, Ángel de la Fuente.

Balears millora respecte a les últimes dades presentades, el 2008, en què el perjudici en el PIB autonòmic era d'entre el 7 i el 14 per cent.

Redistribució
El Govern ha presentat aquest matí les dades de les balances fiscals, és a dir, la diferència entre el que es recapta en cada comunitat autònoma i el que després gasta allà l'Estat. Corresponen a dades de 2011 i són una actualització de les presentades el 2008, amb dades de 2005. El sistema que ha emprat el Govern redistribueix la despesa de grans inversions entre totes les comunitats autònomes. Per exemple, distribueix el cost d'infraestructures com el Museu del Prado o l'aeroport Adolfo Suárez entre totes les comunitats i no només a la comunitat de Madrid, el que algunes comunitats ja han considerat pur maquillatge fiscal.

Amb aquest mètode de càlcul, Catalunya se situa en tercer lloc, amb una balança deficitària en un 4,35 i unes pèrdues de més de 8.000 milions a l'any.

La comunitat més beneficiada és Extremadura, que rep un 17,64 per cent més de PIB gràcies a la balança fiscal positiva. Són 2.991.000 d'euros a l'any.

Reaccions
Proposta per les Illes (PI) denuncia que les xifres són “molt negatives” per a l’arxipèlag i la realitat és “encara pitjor”, ja que el sistema utilitzat pel Govern central per publicar els comptes “és opac i fosc”, respon a una estratègia política i emmascara “la injustícia que pateix Balears”.

Cada balear aporta 1.329 euros d’imposts a l’Estat que no tenen retorn. En total la comunitat dóna 1.483 milions d’euros al Govern espanyol que aquest inverteix en altres comunitats autonòmiques. “Això és un escàndol i un abús”. Així ho ha denunciat aquest dimecres Antoni Pastor al Parlament de les Illes en declaracions als mitjans de comunicació. El vicepresident del PI ha reclamat el concert econòmic per a Balears com a única solució “per posar fi a aquesta situació insostenible, que situa la nostra comunitat en un estat d’injustícia pel que fa al benestar i la competitivitat dels nostres ciutadans”.

El president d’Esquerra Republicana a Mallorca, Joan Lladó ha afirmat que: “Aquestes balances tan sols poden ser considerades com un frau. Un exemple d’aquest frau és el fet que a les Illes Balears no computin l’IVA turístic, per tant es tracta d’un sistema fet ad hoc perquè surtin uns resultats predeterminats”.

Lladó ha afegit que: A l’Estat l’interessa que la comunitat autònoma de Madrid surti com la comunitat més perjudicada. Però en cap cas és així, ja que, les grans empreses públiques i privades, i les grans multinacionals tributen a Madrid, malgrat desenvolupen la seva activitat a tot l’Estat".

Relacionat
+ VIST