Segueix-nos F Y T R

Barceló assegura que les Balears, el País Valencià i Catalunya són «tres nacions polítiques» amb interessos comuns

El vicepresident del Govern, Biel Barceló, durant la seva intervenció. | MÉS per Mallorca

| Palma/València |

El vicepresident del Govern, Biel Barceló ha tancat aquest dijous, juntament amb el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, i amb el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, la Jornada Internacional sobre Finançament i Infraestructures de l’Euroregió de l’Arc Mediterrani (EURAM), que s’ha celebrat a Ciutat de València, amb el lema ‘L’hora de les decisions’. A la jornada, que ha estat organitzada per l’Institut d’Economia i Empresa Ignasi Villalonga, s’han debatut qüestions com ara la necessitat d’impulsar el corredor mediterrani d’infraestructures, de descentralitzar la gestió dels aeroports o de comptar amb un model de finançament just que tracti amb justícia els territoris que integren l’EURAM.

En la seva intervenció, Biel Barceló ha afirmat: «Les Illes Balears, el País Valencià i Catalunya som tres països, tres nacions polítiques, que compartim moltes coses, que tenim molts interessos en comú i als quals ens convé cooperar políticament per millorar la vida dels nostres ciutadans i ciutadanes». Ha explicat que els tres territoris constitueixen «un eix econòmic de primer ordre en el marc de l’Europa Mediterrània», i ha fet una crida a potenciar-lo per tal de generar «més dinamisme, més prosperitat i més benestar».

Obstacle

El vicepresident ha assenyalat l’«obstacle» que suposa per als interessos comuns entre els tres països «la conepció nacionalista i centralista que domina l’Estat espanyol», que «ha jugat sempre en contra les infraestructures estratègiques dels nostres territoris, com ara el corredor mediterrani, o amb la posició contrària a la descentralització dels nostres aeroports». I ha afegit que «en el cas de les Illes Balears, a més, ha menystingut sempre la nostra realitat insular, que ens perjudica en tantes coses i que no ha estat mai suficientment compensada per l’Estat».

També ha incidit en el problema del finançament: «És particularment sagnant el tractament fiscal que reben els nostres territoris per part de l’Estat, i que ens ha condemnat històricament a tenir un mal finançament que perjudica els nostres serveis públics: el nostre sistema educatiu, la nostra sanitat pública, els nostres serveis socials. No em estar de recordar que els nostres països són els qui més pagam i els qui manco rebem».

Biel Barceló ha assenyalat que «el repte clau que hem d’afrontar és tenir una visió comuna i un relat comú que ens permeti col·laborar políticament des de la convicció que hem d’aspirar a una millora de la capacitat de decisió dels nostres respectius països, i que ho hem de fer des del respecte i el reconeixement mutu».

Diàleg obert

El vicepresident també ha transmès, en la línia de la declaració aprovada recentment al Parlament a instàncies de MÉS per Mallorca, «la voluntat del poble de les Illes Balears que la Generalitat de Catalunya i l’Estat espanyol estableixin un diàleg franc i obert per trobar solucions polítiques, i no judicials ni repressives, a les reclamacions legítimes del poble de Catalunya». I hi ha afegit: «Solucions que qualsevol demòcrata convindrà que han de passar necessàriament pel pronunciament democràtic de la ciutadania».

Biel Barceló ha conclòs la seva intervenció afirmant: «Les Illes Balears, el País Valencià i Catalunya hem de defensar junts el corredor mediterrani d’infraestructures, el corredor mediterrani cultural... I també hem de defensar el nostre espai com un corredor mediterrani de reivindicació de radicalitat democràtica i d’aprofundiment d’autogovern i de solidaritat i cooperació internacional que sigui un referent per al conjunt de pobles d’Europa. Junts feim més força, serem més pròspers, farem avançar més les nostres aspiracions d’autogovern i participarem més decisivament en la construcció de l’Europa democràtica i dels pobles que vol la majoria de la ciutadania».

+ VIST