Segueix-nos F Y T R

El gonellisme es cura viatjant

|

Bones notícies: el gonellisme té cura. No vós penseu que em tregui gens la son el fet que hi hagi alguns individus que facin el ridícul públicament proclamant que la terra és plana o que cerquin enrevessades explicacions per negar les evidències científiques sobre la llengua pròpia de les Balears, però sempre he cregut i practicat l'esperit de superació, i vista l'evolució d'alguns abanderats del gonellisme durant la darrera dècada del segle XX, suggeresc als, per sort, avui escassos practicants de l'esoterisme gonèllic que s'estalviïn posar-se en ridícul a si mateixos i ens estalviïn a la resta aquesta mescla de befa i vergonya aliena que ens provoquen.

El gonellisme té cura. La recepta no és nova i no resulta gaire cara tampoc. I pot ser entretinguda. Es tracta de viatjar.

Si coneixeu cap d'aquests cada vegada més rars i estranys espècimens que sostenen que el mallorquí no és una manera de les moltes que existeixen de parlar català, recomanau-li un primer itinerari sense sortir de Mallorca: una senzilla passejadeta per Pollença.

El segon itinerari recomanat seria per la Costa Brava, on podran comprovar que a la immensa majoria de pobles salen els articles, talment com feim a Mallorca.

Després poden pegar un bot a Sant Joan Despí (des Pi), Solivella (s'Olivella), Sant Llorenç Savall (sa Vall), Serra-de-Senferm (s'Enferm), Sant Esteve Sesrovires (ses Rovires)...

Una volteta pel País Valencià els permetrà conèixer el curiós cas de Tàrbena. I saludar gent que duen llinatges d'origen toponímic com Espí, Saporta o Savall. O (alerta amb la cartera!) Zaplana (< Saplana < Sa Plana).

Ep! Si parlam de llinatges no acabaríem mai. Podríem recórrer el país de dalt al baix: Rosselló, Vallespir, Ripoll, Manresa, Mataró, Reus, Vich (referit a la ciutat de Vic), Berga, Bergues (referit a la ciutat de Berga), Rubí, Balaguer, Alcover, Amengual Armengol (d'Ermengol) , Blanes, Caldés (de Calders), Campllong, Capmany, Canyelles, Cardona, Castelló, Cervera (Servera), Estaràs, Gaià, Cànoves, Cantarelles, Llançà, Lledó (de Lladó) Llobera, Llofriu, Mates, Miravet, Morell, Moià, Monserrat (de Montserrat), Noguera, Perelló, Planells, Pons (de Ponç), Puigcerdà, Puigserver, Ramis, Tous (de Sant Martí de Tous), Vallès, Vendrell, Vidal, Vilalonga (Villallonga)...

En passar pel Rosselló podran visitar el palau dels reis de Mallorca situat a la seva capital, Perpinyà i recordar allò que sempre obliden els que intenten manipular la figura del rei Jaume III: que el Regne de Mallorca tenia una part continental.

Viatjar és bo, i s'aprenen moltes coses, així que animem als nostres veïnats més obtusos i tancats a què voltin, no només pel nostre país, sinó per tot el món i comprovaran com per devers el centre i el sud del continent americà li diuen castellà a una manera de parlar de la que entendran ben poques paraules i que el món és ple de llengües que es parlen de manera ben diferent i que no per això els seus parlants es posen en ridícul a si mateixos negant allò en el que estan d'acord el 100% dels estudiosos de la matèria.

Si coneixeu qualcun d'aquests éssers curiosos i entranyables que presumeixen de ser gonellistes, no vos enfadeu amb ells, ni hi discutiu... convidau-los a viatjar.

Tomeu Martí i Florit

+ VIST