Segueix-nos F Y T R
L'apunt

Les discriminacions per raó de llengua també són notícia

|

Aquest dimarts, 30 de març, uns joves han denunciat que han estat víctimes d'una discriminació al bar cerveseria de Palma anomenat 'Cruz Blanca' i situat al carrer Sant Francesc de Sales de Palma.

El cambrer del local no només els ha exigit que li parlassin en «espanyol» perquè, en la seva opinió, «estam a Espanya», sinó que s'ha negat a atendre'ls i els ha 'convidat' a partir de l'espai públic que ocupa l'establiment.

El mateix dia, el conegut periodista de TV3, Carles Castellnou, ha denunciat que agents de seguretat contractats per Renfe a l'estació de Sants de Barcelona se li han dirigit en termes com «No voy a hablarte catalán» o «Me la suda el catalán».

Sovint, aquests tipus de fets tenen un ressò escàs en la majoria de mitjans de comunicació.

Si a una persona se li nega l'atenció o se l'obliga a partir d'un establiment o se la menysté a causa del seu gènere, de la seva opció sexual, del seu color de pell o del seu origen, és notícia.

I si a una persona se li nega l'atenció o se l'obliga a partir d'un establiment o se la menysté a causa de la seva opció lingüística, també és notícia.

En el cas de la discriminació a causa de l'opció lingüística, bona part dels mitjans no ho consideren 'noticiable', i és oportú demanar-nos per què?.

Per ventura no ho consideren 'tant greu' com en els altres casos?

Pot ser tenen interès en amagar aquesta terrible realitat? O és que la discriminació dels parlants de català és tan habitual i ve de tan enrere que ja s'ha 'normalitzat' i ja no els sembla destacable?

Cal que tothom faci com els joves discriminats al bar Cruz Blanca o com Carles Castellnou, no normalitzar aquestes situacions, denunciar-les públicament i que més mitjans de comunicació deixin de considerar l'apartheid contra la llengua catalana com quelcom tan habitual que ja ni se'n parla.

+ VIST