Segueix-nos F Y T R

Afavorir la no-lectura i l’engany als estudis

|

No fa gaire, una companya de feina em passava un vídeo de YouTube d’un canal que promou la no-lectura i l’engany als estudis. El personatge en qüestió no té cap altra idea al cap que començar d’aquesta manera: «Si estàs visualitzant aquest vídeo, significa que teniu un examen d’aquest llibre de manera imminent i que no l’heu llegit, per tant, si voleu aprovar, continuau amb mi perquè això són llibres en cinc minuts».

Els «likes» d’aquest canal superen amb escreix la icona de desaprovament i, no cal dir-ho, els comentaris són una autèntica radiografia d’una societat, en aquest cas la franja dels adolescents, que demostra fins a quin punt veuen normal l’engany i la corrupció per tal d’aconseguir un objectiu.

Els comentaris a favor del «salvador» són d’allò més significatius: «M’has salvat perquè he de fer el resum per a divendres», «M’has salvat el cul, gràcies», «Encara sort que hi ha gent com tu», «Ets el meu ídol, m’acabes de salvar», «Ets una bona persona», «Gràcies per aprovar-me amb un notable», «En dos dies no me’l podia llegir», «T’estim, m’has salvat», «Ets el millor» i moltíssims més. Evidentment, qui gosa qüestionar la moralitat d’aquest frau, rep dues galtades. Fixau-vos en aquest comentari: «Sense paraules. I els profes que ens trencam el cap per trobar qualque llibre que pugui enganxar els al·lots...» que aconsegueix una resposta del tipus: «Vet aquí el problema: perseguir un mantra inassolible, una utopia. L’al·lot a qui no agrada llegir, no llegirà». En poques paraules, es promou la idea que ningú no evoluciona ni canvia.

Evidentment no cal continuar, però és evident que tenim un bon berenar a la societat. Curiosament qui fa el vídeo ofereix un material correcte, però recluta la seva audiència d’entre aquells que no en foten ni brot i que, a més, l’idolatren. Això em fa pensar en aquelles persones intel·ligents i cultes que, per poder controlar la resta, és important que comptin amb un bon nombre de seguidors ignorants per poder continuar alimentant el seu ego i controlant la massa anònima. Una part crea l’altra i així es tanca el cercle de poder. Si tenen seguidors, cobren més, per tant, cal perpetuar la situació d’ignorància dels seguidors en cercle infinit.

Aquests tipus de comportament guanyen per golejada i aquells que juguen net estan mal vists, la qual cosa em fa perdre la confiança en la humanitat i el seu futur. Estic ben convençut que cal que evolucionem més, però em fa la impressió que sempre acabam igual quan es tracta de lluitar contra la ignorància, la deixadesa i l’engany.

+ VIST