Segueix-nos F Y T R
Prospeccions petrolieres a Balears

Balears surt avui al carrer per dir 'NO' a les prospeccions petrolieres

Imatge de la pancarta que encapçalarà la protesta d'avui a Palma. | Miquel A. Cañellas

|

Palma, Eivissa, Maó i Ciutadella seran l'escenari dissabte de quatre manifestacions contra la realització de sondejos i prospeccions petrolieres al voltant de Balears, que han estat convocades entre altres entitats per «Mallorca DIU no» i «Marea Blava».

El Govern balear i els partits de l'oposició, així com organitzacions ecologistes, socials i empresarials de Balears, coincideixen que no s'han de permetre aquests sondejos ni les posteriors prospeccions, una de les destinacions turístiques més importants d'Europa.

En aquests moments, la realització d'aquestes proves entre aigües de València i Eivissa estan pendents dels informes d'impacte ambiental que ha de realitzar el Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí.

A més, s'han presentat dos projectes a l'entorn marí de l'arxipèlag: un al Golf de Lleó i un altre nord i est de les costes de les illes, just a només 20 quilòmetres de Menorca.

Si els informes sobre el projecte més avançat són positius, els sondejos de l'empresa Capricorn Spain Limited, una filial de la petroliera escocesa Cairn Energy, es realitzaran a uns 50 quilòmetres a l'oest d'Eivissa i a una distància similar de València.

El president de les Balears, José Ramón Bauzá ha demanat aquesta setmana al Govern central que «cerqui totes les fórmules possibles per aturar aquest projecte» i que «si no n'hi ha, que s'inventin».

El mandatari autonòmic ha exigit la paralització d'aquest projecte privat a causa de les «greus conseqüències mediambientals i econòmiques que les prospeccions causarien a les Illes Balears».

«No volem petroli a les nostres Illes, el nostre petroli és el medi ambient», ha defensat Bauzá.

Les organitzacions «Mallorca DIU no» i «Marea Blava» d'Eivissa ja han recollida milers de signatures i al·legacions a les illes contra aquest projecte.

Les protestes
A Eivissa, la protesta tindrà lloc a les 16 hores al passeig de Vara de Rei i a les 17 hores està convocada la concentració al parc de Sa Feixina de Palma, mentre que les manifestacions de Menorca, a Maó i Ciutadella, se celebraran al migdia.

L'oposició a les Balears a aquest projecte és unànime, des l'exministre d'Afers Estrangers i empresari hoteler Abel Matutes fins a la Federació Balear de Confraries de Pescadors.

Relacionat
+ VIST