Segueix-nos F Y T R
Pressuposts 2011

Taxes aèries com les de les Canàries

Antich confirma que Balears rebrà el gruix de rebaixes de tarifes i compensarà la pujada global del 12% el 2011

Francesc Antich, en un moment de la seva intervenció d'avui en el Parlament. | Ferran Aguiló - M. À. Cañellas.

| Palma |

El president Francesc Antich confirmà ahir que les Balears es beneficiaran del "gruix" de bonificacions i rebaixes de taxes aèries que han aconseguit les Illes Canàries. La mesura permetrà que a l'aeroport de Palma es pagui un 21% menys per la taxa de passatgers, una de les que repercuteixen en el preu del bitllet (se'n paguen també per aterratge o seguretat), i això compensarà l'augment del 12% en el conjunt de taxes previst per a l'any que ve. La taxa per passatger passarà dels 6,12 euros (que s'haguessin pagat el 2011) als 4,8 euros en vols europeus; i dels 9,18 als 7,3 euros en els de fora de la UE.

Segons l'acord assolit entre el Govern balear i el Ministeri de Foment, que s'ha materialitzat en una esmena als pressuposts de l'Estat presentada pels socialistes, l'aeroport de Palma s'equipararà al de Lanzarote en el pagament de taxes aèries per passatger. Concretament, es rebaixarà la B1, que és la que s'abona per prestació de serveis i ús del domini públic aeroportuari.

De fet, aquesta rebaixa és la mateixa que aconseguí fa unes setmanes Coalició Canària, quan s'equiparà el nivell tarifari dels seus aeroports més grans (Gran Canària i Tenerife Sud) al de Lanzarote. D'aquesta manera, Palma, que era en el segon grup d'aeròdroms amb aquesta taxa més cara, passarà a ser al quart grup, amb Lanzarote i els altres aeroports canaris. Al primer grup continuaran Madrid i Barcelona; al segon Màlaga; i al tercer Alacant, tots amb la taxa més cara que Palma. Menorca i Eivissa ja pagaven menys.

L'esmena presentada pel PSOE als pressuposts permetrà també que les companyies aèries rebin més subvencions per incrementar passatgers i freqüències i per obrir noves rutes. Així, les companyies cobraran una subvenció del 100% de les taxes que han de pagar per cada passatger addicional que tinguin respecte de l'any anterior amb origen o destinació a les Balears. Així mateix, rebran una subvenció del 50% de les taxes per incrementar freqüències. Finalment, tindran un ajut d'un 50% de les taxes per increment de rutes a Menora i Eivissa i d'un 30% per obrir noves rutes entre Palma i un seguit de països, entre els quals hi hauria Rússia o la Xina. Finalment, tindran una reducció del 35% en determinades tarifes de càrrega i descàrrega de fins a 0,017062 euros per quilo. Tot i l'anunci, el president de la Cambra de Comerç, Joan Gual de Torrella, ha remès una carta al Govern, a Madrid i a AENA en la qual defensa la necessitat d'ajornar l'increment de les taxes aeroportuàries perquè "resulta gravosa per al sector productiu", el turisme.

+ VIST