Segueix-nos F Y T R

El Govern limitarà les emissions de deute de les comunitats autònomes

La mesura s'aplicarà a les que no compleixin amb la reducció del dèficit

| Madrid |

El Govern central limitarà l'emissió de més deute a aquelles comunitats autònomes que no compleixin amb els objectius de consolidació fiscal que ha marcat el Govern, en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). El Ministeri d'Economia i Hisenda pot limitar les emissions de deute a les quals recorren comunitats autònomes per finançar-se des de fa molt temps, però mai ha hagut de fer-ho perquè les circumstàncies econòmiques i financeres han estat diferents.

La reunió del CPFF d'avui estarà molt centrada en el compliment els objectius de reducció de dèficit assumits tant per l'Administració central com per les comunitats autònomes, per al que s'examinarà tot el que ha passat a l'any 2009 i en el primer semestre d'aquest exercici. A partir d'aquest anàlisi, el CPFF autoritzarà el nivell d'endeutament que procedeixi segons el compliment de les comunitats. A més, el Govern aprofitarà la reunió amb els consellers d'Economia dels diferents territoris per parlar de la necessitat d'incrementar la transparència en la informació financera de cada comunitat autònoma, de manera que es conegui l'esforç d'ajust que estan fent front a la crisi que, segons la seva opinió, és important i està donant bons resultats.

De fet, l'executiu és partidari que les comunitats autònomes publiquin les seves dades d'execució pressupostària cada mes tal com fa l'Administració central perquè la transparència ajuda molt que es dissipin possibles dubtes sobre si aquest esforç s'està fent o no. Segons la seva opinió, una mesura així té tota mena d'avantatges perquè augmenta la confiança i fa que sigui més barat finançar-se, pel que no existeix cap raó per no fer-ho.

Suport del Banc d'Espanya

Aquesta mateixa recomanació l'ha feta el governador del Banc d'Espanya, Miguel Àngel Fernández Ordóñez, qui considera que les comunitats hauria de publicar les seves dades d'execució pressupostària amb la mateixa periodicitat, grau de detall, desfasament i facilitat d'accés que ho fa l'Administració Central. Així i tot, el Govern no pot imposar una iniciativa així a les comunitats autònomes, sinó que han de ser elles les que acordin donar la informació sobre el seu dèficit o superàvit mes a mes, pel que farà simplement una recomanació a la reunió.

De la mateixa forma, cap la possibilitat que proposi l'elaboració de sostres de despesa de despesa previs a la confecció dels seus pressupostos autonòmics, un instrument que, segons el mateix Govern i el Banc d'Espanya, ha demostrat ser molt útil per controlar les despeses i els ingressos.

+ VIST