Segueix-nos F Y T R

Tres-centes persones fan costat a Baltasar Garzón a Palma

Els convocants, Unitat Cívica per la República, Memòria de Mallorca i el Consell Cívic de la Societat Civil de Mallorca, han desqualificat la sentència del Tribunal Suprem contra el jutge de l'Audiència Nacional

Els manifestants han criticat la sentència que allunya Garzón de la justícia. | Ferran Aguiló - J. Torres.

| Plaça d'Espanya, Palma, Mallorca |

Tres-centes persones s'han reunit aquesta tarda a la plaça d'Espanya, de Palma, en una mostra de suport al jutge Baltasar Garzón que s'ha convertit en una repulsa de la sentència que l'ha condemnat avui i que ha estat qualificada en la concentració de "escandalosa", "represàlia" i "verdadera malversació".

Convocats per Unitat Cívica per la República, Memòria de Mallorca i el Consell Cívic de la Societat Civil de Mallorca, els manifestants han lluït banderes republicanes i pancartes amb missatges com "avui tots som Garzón".

La presidenta de l'associació Memòria Històrica de Mallorca, Maria Antònia Oliver, ha assegurat que la condemna d'11 anys d'inhabilitació a Garzón per part del Tribunal Suprem és "inacceptable i alguna cosa que en un Estat de Dret no hauria de succeir".

Oliver ha lamentat que el jutge sigui l'únic condemnat de moment "en una trama de corrupció tan gran com és el cas Gürtel" i ha assegurat que demostra que "la justícia està polititzada".

La presidenta de Memòria de Mallorca, que va declarar com a testimoni en judici a Garzón per investigar els crims del franquisme, ha assegurat que l'Estat de Dret "està trontollant" tant amb la sentència d'avui com amb el processament del jutge "per escoltar les víctimes del franquisme".

Segons l'opinió d'Oliver, Garzón ha estat avui apartat de la seva professió "com ocorria amb els jutges i els mestres durant la Guerra Civil i la dictadura", per la qual cosa ha animat la ciutadania a defensar el jutge per "lluitar contra la impunitat, defensar els drets humans i l'Estat de Dret".

Ha cridat l'atenció sobre la coincidència de tres processos seguits contra Garzón: "és molta coincidència un judici darrere d'un altre quan les denúncies del franquisme es van posar fa dos anys i haurien d'haver jutjat-se fa molt temps". "És una persecució", ha afirmat Oliver, que considera que aquest triple processament "és la verdadera prevaricació".

"La condemna ens recorda que darrere d'això hi ha forces molt poderoses que han controlat sempre aquest país, els bancs i el capital, i tots estam a les seves mans pel que el nostre deure és rebel·lar-nos davant d'aquests fets, actuar i impregnar-nos dels valors de la igualtat, la justícia i la llibertat", ha dit Oliver.

Miguel Mascaró, d'Unitat Cívica per la República, ha manifestat que considera la condemna a Garzón com "una represàlia per totes les altres coses" i els 11 anys d'inhabilitació "un abús, una vergonya i un assassinat a la llibertat".

"Si l'haguessin condemnat per 6 mesos o un any haguéssim pensat que havia fet una mica malament, però 11 anys és una represàlia que en un altre moment hagués estat una condemna a mort i un afusellament", ha proclamat Mascaró.

Entre els concentrats es trobava la diputada del PSM-IV-ExM i Més per Menorca Fina Santiago que ha assegurat que la sentència d'avui "reflecteix que la dreta més ideologitzada està governant" i ha assenyalat que és "paradoxal" que el primer condemnat de la trama Gürtel sigui "el jutge que l'està investigant".

Santiago considera "exagerada" la condemna d'11 anys perquè Garzón no és el primer jutge que autoritza escoltes a la presó entre presos i advocats, en defensa de l'interès general. "Veurem la sentència dels casos del franquisme perquè aquí tenim observadors internacionals i supòs que no s'atreviran a tant", ha augurat la diputada nacionalista.

Entre els assistents a la concentració estaven també la diputada socialista Conxa Obrador; l'expresidenta del Parlament, Aina Rado, i el coordinador d'Esquerra Unida Balears, Manel Carmona.

+ VIST