Segueix-nos F Y T R
#16S: vaga indefinida a l'educació

Històric no al TIL

Les Illes tornen verdes per l'educació. A la concentració de la capital balear es reuniren 'un mínim' de 80.000 mallorquins, 8.000 menorquins es manifestaren; entre 6.000 i 9.000 feren el mateix a Eivissa, i centenars de famílies més a Formentera tractaren de fer veure a Bauzá que ha d'escoltar el seu clam

Ambient festiu a l'inici de la concentració de Palma.

| Palma |

Minuts abans de les 18 hores ha començat a caminar la capçalera de la manifestació de Palma, una de les que han obtengut un major seguiment de les que es recorden en els últims anys. Molts milers de ciutadans han sortit avui a tot l'Arxipèlag a caminar a favor de l'ensenyament públic.

Els matemàtics de la UIB i de la Societat Balear de Matemàtiques XEIX han pronosticat en primera instància que un mínim de 60.000 persones havien pres Palma, rectificant més tard, i engrandint la xifra fins les més de 80.000. A tocar de les nou de la nit, algunes veus dins aquest col·lectiu enfilaven l'estimació fins les 100.000 persones, malgrat que més tard es rebaixava a 80.000 altre pic. Tanmateix, fonts de XEIX afirmaven que ho han tengut molt difícil, ja que els seus mètodes no contemplaven una afluència major de 50.000 persones.

Al seu torn, a Menorca es parlà d'uns 8.000 assistents, i a Eivissa la Policia indicà que hi havia 6.000 manifestants, mentre que l'STEI passava als 10.000. En qualsevol cas, els organitzadors destacaven que hem viscut "la major manifestació de la democràcia a Balears".

Els responsables de les xifres oficials, Delegació del Govern central, donà dues estimacions just referents a la trobada de Palma. En un primer moment havien dit que 50.000 persones havien participat a la manifestació. Poc després canviaren la informació, assegurant que unes 70.000 ànimes havien pres part d'aquesta jornada de protesta, just a Mallorca.

Mai vist
Els espais propers a la plaça Espanya de Palma han quedat saturats de gent molt abans de l'hora prevista, i això ha motivat que la marxa comencés a caminar una mica abans del previst, mentre més i més persones seguien afegint-se a la gran massa verda, i fent impossible travessar el cèntric espai d'una banda a l'altra.

Els sons de corns, xeremies i de tambors, i l'ambient festiu han caracteritzat els primers moments de la mobilització. Mentre el principi d'aquesta ja passava per la plaça del Tub, el final encara no s'havia mogut de la plaça d'Espanya, i això que la marxa feia molta de via. Fins i tot quan en poc més d'una hora els primers han arribat a la plaça de la Reina, alguns milers no havien fet cap passa i seguien estibant la plaça d'Espanya.

L'aglomeració era tal que a les 20.00 hores s'ha llegit el manifest per segona vegada, mentre el final de la massa no passava encara els instituts. Al final s'ha optat per llegir-lo cada quinze minuts, mentre no deixava d'arribar gent al punt on acabava el recorregut.

Com és natural, a Maó i Eivissa la protesta ha reunit menys persones que a Palma, però molts de cents de persones, i milers, han sortit a reivindicar el seu suport als professors en una jornada sense precedents. La marea verda ha botat fins i tot la mar, i un destacat nombre de barcelonins s'han afegit a la solidaritat amb els docents balears omplint la plaça Sant Jaume.

Gran mobilització
Durant tot el migdia, petits grups de camisetes verdes, però molt nombrosos, ja poblaven el centre de la ciutat.

La pluja ha aparegut a la capital balear aquest migdia, però els niguls s'han esvaït i han deixat tot el protagonisme a un sol que, pel que sembla, havia d'acompanyar el desenvolupament de tota la marxa, tret d'algunes gotes molt ocasionals. En canvi, l'enorme quantitat de manifestants ha fet que la protesta s'allargàs fins a ben entrada la fosca. A Maó, el dia havia començat més ennigulat, però estona abans de la cita havia millorat la situació, mentre a les Pitiüses han imperat els cels serens.

A Ciutat, devers les 16 hores han començat a aparèixer alguns dels 166 autocars que traslladen ciutadans provinents de la Part Forana. De Portocristo n'han partit tres, i de Manacor més d'una desena, per exemple. Molts d'aquests han fet una aturada a l'antiga estació de busos d'Eusebi Estada, deixant una estampa ben verda. Per la seva banda, els busos de l'EMT han anat plens de gent amb la camiseta de Crida, així com molts de cotxes que anaven col·lapsant els principals accessos de la ciutat, i les voreres d'alguns carrers com per exemple el d'Aragó.

Mentrestant, a l'Estació Intermodal l'ambient també s'intensificà molt d'hora, i cada comboi que arribava anava més ple que l'anterior, igual que el tren de Sóller, que poc abans de l'inici de la marxa ha arribat carregat amb més de tres-centes camisetes verdes.

Relacionat
+ VIST