Segueix-nos F Y T R
#16S: vaga indefinida a l'educació

Manca de "transparència" a les proves de competències lingüístiques

R.L.

| Palma |

Els alumnes de 1r de Primària de 50 centres, un total de 1.500 a totes les Illes, han començat aquest dilluns la primera part de les proves de competències lingüístiques que l'Institut d'Avaluació i Qualitat del Sistema Educatiu de les Illes Balears (IAQSE) realitzarà durant dues setmanes a petició de la Conselleria d'Educació. Alguns dels centres que han estat escollits per realitzar les proves als seus alumnes han denunciat manca de “transparència” en aquests exàmens.

Docents
i directors, que han pogut estar presents dins les aules quan es feia la prova als alumnes, han explicat que els aplicadors dels exàmens, tenien ordres estrictes d'Educació de no facilitar cap exemplar de la prova al centre. Aquests aplicadors, és a dir, professors externs que Educació ha contractat expressament per fer aquesta avaluació, han hagut de signar un acord de confidencialitat.

A totes les proves d'avaluació, com passa també a la selectivitat, després de l'examen, l'alumne pot emportar-se el qüestionari o els professors poden obtenir-ne un exemplar per poder veure quin tipus de preguntes s'han fet i quin era el grau de dificultat. Segons els professors, “si no hi ha res a amagar, no entenem perquè no ens deixen veure els exàmens” i han afegit que “quan tinguem els resultats dels exàmens serà difícil entendre els resultats”. Els aplicadors han explicat que no els podien facilitar els qüestionaris perquè encara calia validar els resultats de les preguntes, però el cert és que això és l'habitual i si es detecta una pregunta errònia quan ja s'ha passat l'examen, el que s'acostuma a fer és a anular la pregunta.

Demà els alumnes de 1r faran l'examen de castellà i dimecres el d'anglès. Ja la setmana que ve serà el torn dels estudiants de 3r i 5è de Primària que dimarts faran la prova de català, dimecres la de castellà i dijous la d'anglès.

El director de l'IAQSE, Rubén Quesada, ha assegurat que les proves serviran per saber “quin percentatge dels alumnes tenen uns coneixements mínims per l'etapa que estan”. Quesada ha explicat que són “unes proves molt senzilles” i ha explicat que es demana als nins, per exemple, que encerclin la paraula correcta segons la imatge que se'ls mostra. Quesada també ha explicat que “els han arribat peticions de pares que no volien que els seus fills fessin les proves”.

Eivissa
La Coordinadora de Professorat Preocupat d'Eivissa ha assegurat que a les 8 escoles on avui s'efectuaven les proves IAQSE, només la següent quantitat d'alumnes que l'havien de fer hi han assitit:

Santa Gertrudis, 15

Sant Rafel 2

Formentera 1

L'Urgell 8

Sant Ciriac 22

Poeta Villangómez 6

* dels centres concertats Trinitàries i Consolació no tenim la dada fiable

La Coordinadora també ha volgut condemnar el fet de què un bon nombre d'aquests alumnes han entrat a l'escola amb un document signat pels seus pares en el que es negaven a què els seus fills efectuessin la prova. Quan els equips directius han comunicat aquest fet a Conselleria, des d'Educació han negat qualsevol validesa a aquest document, i han obligat a tots els alumnes presents a efectuar-la.

Relacionat
+ VIST