Segueix-nos F Y T R

La marea blava inunda els carrers de Balears en contra de les prospeccions

Prop de 10.000 persones es manifesten a Eivissa en contra del projecte. A Palma, més de 5.000 persones omplen el passeig Sagrera per reclamar-ne l'aturada. Representants de tots els partits polítics i de les principals institucions illenques participen en les protestes

Més de 5.000 persones s'han concentrat a la Feixina per dir No a les prospeccions petrolíferes en aigües de Balears. | dBalears

| Palma |

La marea blava omple els carrers de Balears en contra de les prospeccions petrolíferes. Més de 5.000 persones a Palma, 10.000 a Eivissa i prop d'un milenar a Maó i Ciutadella s'han manifestat aquest dissabte per reclamar l'aturada del projecte.

A Palma, la manifestació ha començat a les 17:00 hores a la plaça de la Feixina. Més de 5.000 persones, de totes les edats, han participat en la manifestació, animada per una batucada i plena de camisetes blaves com a símbol de la lluita. Un agradable horabaixa  solejat ha acompanyat la protesta, convocada per la plataforma Balears Diu No i Amics de la Terra.

La marxa, que ha transcorregut sense incidents, ha baixat pel passeig de Sagrera fins arribar al final del parc de la mar. Anava encapçalada per una gran pancarta blava amb el lema “Balears diu No a ses prospeccions”. Nombrosos ciutadans també portaven cartells amb lemes com “Petroli no”, “No al genocidi marí” o “Els dofins també diuen no”.

Els manifestants, entre els quals s'han pogut veure moltes famílies amb infants, també han cridat lemes, la majoria en castellà, com “Balears diu no”, “El mediterrani no és en venda”, “Mallorca no es ven, Mallorca es defensa” o “Qui estima les Illes no les destrueix”. També s'han escoltat crits de “Soria dimissió”, “Bauzá dimissió” o “Hipòcrites”.

I és que la representació política, sobretot del costat del PP, ha sigut ben nombrosa. Si Bauzá ha participat a la protesta d'Eivissa, a Palma hi ha assistit la plana major del PP. Entre d'altres, Antonio Gómez, vicepresident del Govern; Joaquin García, conseller d'Economia; Maria Salom, presidenta del Consell de Mallorca; Mabel Cabrer, portaveu popular al Parlament, Miquel Vidal, president del PP Balear; Jeroni Salom, president insular del partit; i Esperanza Crespí, regidora de Cort, han participat a la marxa. Maria Salom, fins i tot, lluïa una camiseta blava.

Del PSIB-PSOE també s'hi ha pogut veure els diputats Antonio Diéguez, Lurdes Aguiló, Vicenç Thomas i Lluis Maicas. De MÉS hi eren presents els diputats Biel Barceló, Fina Santiago i David Abril. També hi eren presents Magí Moranta i l'exdiputat Biel Vicenç. D'El Pi hi eren presents els vicepresidents Josep Melià i Antoni Pastor. D'IU s'hi han pogut veure a Manel Carmona, coordinador de la formació.

Els empresaris i els comerciants també han participat a la manifestació. Hi eren presents representants del sector, com Pilar Carbonell, de Caeb Restauració; Bartomeu Servera, president de la Confederació Balear de Comerç; i Antoni Garau, president de la Confradia de pescadors

No a les prospeccions
La imatge de la marea blava, davant la Catedral de Mallorca, ha estat una de les més significatives. En arribar al final, els representants de la plataforma han llegit un manifest conjunt, en castellà i en català, en contra de les prospeccions.

El manifest assegura que “el rebuig unànime a aquestes prospeccions és una realitat flagrant, ningú en aquesta societat vol petroli a les seves costes”. El text, que destaca el caràcter social i ciutadà de les protestes, agraeix la nombrosa participació i el suport rebut i reclama “un canvi substancial en el model energètic cap a energies més verdes i sostenibles”.

El manifest conclou assegurant que “és una obligació per a nosaltres, ciutadans de les Balears, dir No a quedar-nos sense aigües cristal·lines, No a la destrucció de la flora i fauna marina, No a destruir el motor de la nostra economia, No a la massacre de la riquesa natural, No a un llegat vulnerat pels nostres fills, Na a les prospeccions petrolíferes a Balears”.

Bauzá, a Eivissa
A Eivissa més de 10.000 persones s'han manifestat al passeig Vara de Rei. La marxa, convocada per la plataforma Eivissa diu No, ha recorregut l'avinguda de Santa Eulària i part del passeig. Al final de la protesta també s'ha llegit el manifest.

Durant la protesta, que tampoc ha registrat incidents, s'han pogut veure cartells amb lemes com “Errar és humà. Rectificar és possible” o “No a les petrolieres i sí a les renovables”. Des de la plataforma han xifrat en prop de 100.000 les al·legacions recollides durant tota la campanya, 56.700 d'elles a les Pitiüses.

José Ramón Bauzá, president del Govern i Gabriel Company, conseller de Medi Ambient, han participat a la protesta eivissenca. Bauzá ha reiterat que ell “actua en funció del que considera millor per a les Illes, sense cap tipus de consideracions polítiques o partidistes”. “El millor que puc fer avui és participar a la manifestació d'Eivissa i qualsevol altra cosa, sobra”, ha assegurat el president demanat per l'actitud del ministre Soria de mantenir el projecte.

“Eivissa és on va néixer aquest moviment i jo vaig firmar la meva adhesió a aquesta campanya aquí i per tant, el coherent era ser amb la gent d'Eivissa i dir clarament que no volem les prospeccions”, ha assegurat el president en declaracions a una agència de notícies. També hi han participat representants de la resta de partits polítics.

Menorca, també diu no
Per part seva, unes 400 persones a Maó i unes 300 a Ciutadella han participat en les dues manifestacions convocades per protestar contra els sondeigs i les prospeccions.

Els primers a manifestar-se han estat els ciutadellencs, que s'han concentrat en la plaça de la catedral de la ciutat. Des d'allà han anat fins al Castell de Sant Nicolau. Els han acompanyat per mar algunes barques que han cobert el recorregut des del port de Ciutadella fins a l'antiga fortificació.

A Maó, la cita ha estat al migdia a la plaça Espanya, on han coincidit els dirigents dels principals partits de l'illa: Santiago Tadeo, secretari del PP; Vicenç Tur, dirigent del PSOE i Juan Miguel Gomila, d'EM. També hi han participat Águeda Reynes, batlessa de Maó, i Fernando Vilallonga, conseller insular de Medi Ambient.

Relacionat
+ VIST